Als begeleider, verzorgende, verpleegkundige of verpleegkundig specialist zélf beslissen als het over jouw vak gaat. Meepraten, meebepalen en invloed uitoefenen. Het maakt de kwaliteit van zorg en de tevredenheid over het werk beter. Daarom hebben twee beroepsverenigingen, V&VN en BPSW, en vijf werkgeversorganisaties het Landelijk Actieplan Zeggenschap opgesteld. Een gezamenlijk plan om de professionele zeggenschap van zorgprofessionals merkbaar te verbeteren, naar een hoger niveau te tillen en om hun veerkracht te versterken.
Het ministerie van VWS stelt financiering beschikbaar voor zorgorganisaties om concreet met een actieplan voor zeggenschap aan de slag te gaan. Er is dit jaar budget voor 255 zorgorganisaties, die vanaf 9 september hun actieplan in kunnen dienen om hiervoor subsidie te krijgen.
De deelnemende zorgorganisaties worden met elkaar in contact gebracht in een landelijk leernetwerk. Ook wordt een leerlijn ontwikkeld en een kennisplatform om de kennis te verspreiden naar zorgprofessionals in het hele land. De bedoeling is dat de nieuw verworven inzichten vervolgens gedeeld worden met collega’s in het land.
Subsidie
Het subsidieloket van VWS wordt naar verwachting op 9 september 2022 opengesteld. Het loket zal twee weken openstaan en rond 23 september sluiten. Na toekenning van subsidie, krijg je als organisatie een jaar de tijd om met het ingediende actieplan aan de slag te gaan.
Het uitgangspunt is dat een organisatie het merendeel van de subsidie (denk aan minimaal 60%) besteedt aan loonkosten van de zorgmedewerkers die aan de slag gaan met het uitvoeren van het actieplan. Het gaat per subsidieaanvraag om een impuls van maximaal 50.000 euro. De subsidies worden verdeeld over verschillende werkvelden van de zorg.
Subsidieaanvraag voorbereiden
Op de website van het actieplan staat een stappenplan voor het schrijven van een subsidievoorstel. Dit stappenplan bevat een aantal concrete hulpmiddelen. Er is onder andere een concept-projectplan te vinden. Ook staat er op de website een inhoudelijk kader voor onderwerpen die geschikt zijn en een overzicht met de elementen die van belang zijn voor het indienen van een lokaal actieplan.
Naast deze tools is er ook hulp bij het voorbereiden van een subsidieaanvraag. Er worden diverse bijeenkomsten georganiseerd om te helpen bij het op papier zetten van de plannen. Tijdens deze bijeenkomsten ga je met een aantal andere zorgorganisaties aan de slag.
Benieuwd naar de ervaringen met zeggenschap in de praktijk? Bekijk dan de video waarin Anke Ketelaars (persoonlijk begeleider) met Jody Cath (bestuurder SWZ) praat over de ontwikkelingen van zeggenschap binnen De Eekelhof.
Zie voor meer informatie over het actieplan, de bijeenkomsten en het aanvragen van de subsidie https://actieplanzeggenschap.nl/.