Alie Weerman is per 1 mei aangesteld als lector van het nieuwe lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim. Het nieuwe lectoraat combineert ervaringskennis met andere vormen van kennis. De focus ligt op complexe problematiek, waarbij psychiatrie, verslaving, het hebben van een verstandelijke beperking en andere problemen aan de orde zijn.
Alie Weerman is een expert op het gebied van ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners. Zij strijdt met name voor de erkenning van ervaringsdeskundigheid binnen en buiten de GGZ. Daarnaast is ze een groot voorstander van een sterkere integratie van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke organisaties.
Daarover zegt ze: “De GGZ richt zich primair op de behandeling van mensen met een psychische stoornis of een verslaving. Cliënten kampen vaak ook met andere problemen; schulden, een verstandelijke beperking, huisvesting, werkloosheid of armoede. Het stigma dat kleeft aan psychiatrie en verslaving, belemmert herstel en participatie eveneens. Sociaal werkers hebben daar een brede kijk op. Zij werken vanuit een ander perspectief; dat van het sociaal functioneren. Zij werken op het kruispunt van zorg en samenleving.”