Begeleiders hebben meer kennis nodig om de weerbaarheid en het sociale netwerk van mensen met een (licht) verstandelijke beperking te versterken. Dat is de insteek van een speciaal lectoraat hierover aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Piet Geert Nicolay is hiervoor beëdigd als lector weerbaarheid.
Mensen met een verstandelijke beperking worden door veelal een beperkte cognitieve en sociale ontwikkeling slachtoffer van situaties waaraan ze geen weerstand konden bieden van buitenaf. Ook blijkt de maatschappelijke regelgeving moeilijk te begrijpen, voor mensen die al moeite hebben om overzicht te houden over hun eigen dagelijks leven. Dat leidt regelmatig tot onveilige situaties, waardoor aandacht voor het verbeteren van de eigen weerbaarheid belangrijk blijft en Stenden Hogeschool hiervoor het lectoraar opzet.
Preventie
Het lectoraat hoopt een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van weerbaarheidsvaardigheden vaan individuele mensen met een (licht) verstandelijke beperking en de zorg om deze mensen heen. Er is daarbij aandacht voor preventie en systeemgericht werken, met effectstudies van studenten van de Sph-opleiding hiernaar.
Lector Piet Geert Nicolay is al lang betrokken bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij begon als onderwijzer, werkte bij een zorgorganisatie en promoveerde in 2003 aan de Rijksuniversiteit Groningen op het bevorderen van begrijpend lezen bij mensen met een verstandelijke handicap. Sinds 2005 is hij docent aan de Sph-deeltijdopleiding.
Nicolay wil met de leerstoel onderwijs en zorg met elkaar verbinden en de effecten van ondersteuning en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking meten. Lees meer over het Lectoraat 'Bevordering van de weerbaarheid van mensen met een (licht) verstandelijke beperking, vanuit een systeemgericht- en preventief kader' op de website van de Stenden Hogeschool.