Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leergang lvg jeugdzorg

6 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Hoe begeleid je jongeren die behoorlijk wat verstand hebben, maar ook heel wat gedragsproblemen? Als eerste in Nederland heeft stichting de Lichtenvoorde een cursus ontwikkeld om medewerkers hiervoor goed toe te rusten. De opzet van de 'Leergang jeugdzorg' is ambitieus: Het is de bedoeling dat de medewerkers deze kinderen en jongeren onvoorwaardelijk kunnen ondersteunen, en dat zij problemen in de eigen groep kunnen oplossen, zonder last te hebben van begeleidingsverlegenheid.

De leergang duurt twee jaar; afgelopen zomer is de eerste groep van 15 medewerkers afgestudeerd. Clustermanager Anneke Trienekens was nauw betrokken bij de opzet van de Leergang jeugdzorg. "We kregen steeds meer cliënten met een geschiedenis, vooral thuis: verwaarlozing, hechtingsproblematiek, Adhd, autisme, fysiek en psychisch misbruik. Onze teams waren niet goed toegerust voor die problemen. Dus als het heel moeilijk ging met een cliënt dachten medewerkers al snel aan overplaatsing, terwijl ons uitgangspunt is: eigen leven, eigen plek, en zo lang mogelijk op die plek. We misten kennis en methodisch handelen. We hebben aan de medewerkers gevraagd wat ze missen, en samen met hogeschool Avans+ deze leergang ontwikkeld."

Er zijn 30 lesdagen, verdeeld over twee jaar; daarnaast veel voorbereiding en het uitwerken van opdrachten. Er is intervisie in kleine groepjes. Coachingsgesprekken met mensen van de Lichtenvoorde vormen de schakel tussen theorie en praktijk.De Leergang jeugdzorg is erkend door de Vgn (koepelorganisatie zorginstellingen), en kan ook elders worden gegeven. Informatie info@delichtenvoorde.nl, telefoon 0544-371130.

In Klik van januari 2011 staat een reportage over de nieuwe opleiding.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!