Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Leerstoel ondersteunde communicatie

30 september 2010 Door de redactie Geen reacties

De eerste leersstoel ter wereld in de ondersteunde communicatie wordt 1 oktober ingewijd aan de Radboud universiteit van Nijmegen.

Hans van Balkom wordt er bijzonder hoogleraar. De leerstoel is uniek, omdat die zich uitsluitend bezighoudt met communicatiehulpmiddelen en –methodes voor meervoudig gehandicapte mensen die niet op de gebruikelijke manier contact kunnen leggen met anderen. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn gebarensets en gebarensystemen, grafische symbolen, tastbare verwijzers, traditionele hulpmiddelen (schriften, borden, mappen) en technische, computergebaseerde toepassingen (zoals computerspraak of virtuele leeromgevingen).

Verfijnen
Communiceren via ondersteunde communicatie zorgt voor een andere taalontwikkeling dan niet gehandicapte kinderen doormaken. Die ontwikkeling wordt aan de nieuwe afdeling onderzocht, om daarmee een beter antwoord te vinden op wat reguliere of afwijkende taalontwikkeling nu eigenlijk is. Bovendien kan hierdoor de ondersteunde communicatie verder verfijnd worden.

De bijzondere leerstoel is een initiatief van Bosk, de vereniging van motorisch gehandicapten en hun ouders. Zorgorganisatie Kentalis ondersteunt de leerstoel door een onderzoeksprogramma te financieren, gericht op meervoudig beperkten met een combinatie van doofheid, spraaktaalmoeilijkheden, autisme en een verstandelijke beperking.

Hans van Balkom is programmadirecteur bij Kentalis voor het kennisgebied ondersteunde communicatie. Bij de Radboud universiteit Nijmegen is hij directeur van het onderzoekscentrum voor a-typische communicatie.

Meer informatie op www.kentalis.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!