Vaak hebben mensen met een licht verstandelijke beperking een wettelijk vertegenwoordiger, die bepaalde keuzes voor hen maakt. Ruben de Jong deed voor zijn masterscriptie onderzoek naar de inzet van het levenstestament bij mensen met een licht verstandelijke beperking, als vervanger van een door de rechter aangewezen vertegenwoordiger. Dit blijkt onder bepaalde voorwaarden goed te werken.
Vooral ouderen maken gebruik van een levenstestament. Zo regelen zij al zaken voor als zij eventueel dement worden en die keuzes zelf niet meer kunnen maken. Eigenlijk net als een wettelijk vertegenwoordiger voor iemand met een licht verstandelijke beperking doet.
Wilsbekwaam
Ruben ontdekte dat het levenstestament ook gebruikt kan worden door mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij dienen daarvoor wel wilsbekwaam te zijn. Met het levenstestament kunnen zij zelf een vertegenwoordiger benoemen, in plaats van de wettelijk vertegenwoordiger die door de rechter wordt aangesteld. Wel moet de notaris zo’n levenstestament aanpassen aan de behoeften van mensen met een lvb. Als suggestie noemt Ruben onder meer het inbouwen van passende bescherming tegen misbruik door de vertegenwoordiger.
Ruben deed het onderzoek voor zijn studie Notarieel Recht aan de VU. Maaike van Rest, adviseur kennisontwikkeling en senior onderzoeker bij Viveon, was als expert betrokken bij de scriptie. |