Twee ervaringsdeskundigen met een licht verstandelijke beperking gaan vanuit de Lfb een jaar lang samen met docenten van de Hogeschool Utrecht les geven aan studenten van de opleiding Social Work. Daarnaast gaan ze aan de slag als co-onderzoeker.
De samenwerking tussen de Lfb, belangenbehartiger voor en door mensen met een verstandelijke beperking, en het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht (Hu) werd onlangs beklonken.
Inzet van ervaringsdeskundigheid komt in andere sociale sectoren veel voor. Binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg gebeurt dit nog niet zoveel, maar er is wel sprake van een duidelijke omslag.
Gebruikersperspectief
Dit jaar werken Ellis Jongerius en Caron Landzaat van de Lfb een dagdeel per week op de Hu. Beiden zijn ervaringsdeskundig in het omgaan met een lichte verstandelijke beperking en autisme. Zij gaan studenten vertellen over het omgaan met hun beperking, de ondersteuning die ze van professionals hebben gekregen, obstakels die ze ervaren hebben en hun vermogen om ondanks hun beperkingen mee te doen in de samenleving. Het geeft de studenten inzicht in het gebruikersperspectief op de zorg en op de samenleving die hen soms uitsluit.
Waardevol
De initiatiefnemers van de samenwerking zijn de Lfb en lector Jean Pierre Wilken van het lectoraat Participatie, Zorg en Ondersteuning. Wilken is groot voorstander van het inzetten van ervaringsdeskundigen in onderwijs en onderzoek. Waar onderzoek nu nog vooral leunt op wetenschappelijke en professionele kennis, is ervaringskennis als derde bron een waardevolle toevoeging, meent hij. De bewustwording van de waarde die ervaringsdeskundigheid heeft, kan door deze samenwerking vergroten.