Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

LifeWise biedt handvatten om lvb’ers met complexe problemen te begeleiden

31 mei 2017 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisaties Middin en Cordaan hebben in de afgelopen jaren veel expertise opgedaan in de begeleiding van mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) en complexe problemen in de grote stad. Ze besloten hun ervaringen vast te leggen zodat ook andere organisaties gebruik kunnen maken van de zestien praktische handvatten die helpen bij de begeleiding van de doelgroep. Deze werkwijze is 30 mei onder de naam LifeWise gepresenteerd.

Naar schatting heeft ruim 15 procent van de Nederlanders een lichte verstandelijke beperking (lvb). Je ziet het meestal niet aan de buitenkant, maar de beperking heeft een enorme impact op hun dagelijks leven. Als deze doelgroep in de grote stad woont, waar nog meer prikkels zijn, kunnen de problemen verergeren.

Snellere wereld
Afwijkend gedrag (denk aan criminaliteit, verslaving, schulden, agressie) leidt snel tot maatschappelijke overlast. Tel daarbij op de toenemende digitalisering van de wereld die om hoger opgeleide mensen vraagt en ons tot het steeds sneller nemen van beslissingen dwingt, dan is duidelijk dat mensen met een lvb en complexe problemen het moeilijker krijgen. Ruim 30 procent van hen komt in aanraking met justitie.

Overdraagbare werkwijze
Veel instanties die mensen met een lvb en complexe problemen moeten begeleiden in dat justitiële traject, hebben weinig kennis over de doelgroep, terwijl dat wel heel wenselijk is en er ook grote behoefte aan bestaat. Daarom zijn Cordaan (werkgebied Amsterdam) en Middin (werkgebied Rotterdam/Den Haag) in februari 2016 met subsidie van het Zorgondersteuningsfonds een project gestart om een toetsbare en overdraagbare werkwijze te ontwikkelen. Het VU Medisch Centrum deed in opdracht onderzoek naar de werkwijze, zowel een literatuurstudie als interviews met 27 begeleiders en cliënten.

Het eindresultaat is
LifeWise, een methodisch kader met zestien handvatten waarin de werkwijze van Cordaan en Middin is vastgelegd. Er blijft volgens de organisaties ruimte voor flexibiliteit, want het begeleiden van iemand met een lvb is altijd maatwerk.

Stabiliseren en begeleiden naar zelfstandigheid
Het doel van de methode is om de cliënt te stabiliseren en te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk leven. De basis van die zelfstandigheid bestaat uit:

  • werk
  • maatschappelijke participatie
  • verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en elkaar


De zestien handvatten die hierbij kunnen helpen zijn ingedeeld in vier pijlers.

  1. Verbinden (begeleiders gaan een werkrelatie aan met de cliënt, zijn betrokken)
  2. Stabiliseren (rust ontbreekt vaak in het leven van een lvb’er)
  3. Ontwikkelen (onder meer algemene sociale omgangsregels meegeven aan de cliënt)
  4. Inbedden (het overdragen van professionele betrokkenheid naar meer informele ondersteuning en het ‘vertalen’ van de complexe wereld naar begrijpelijke adviezen voor de cliënt)


De presentatie van LifeWise is de eerste fase. Vanaf juni 2017 gaat het project de tweede fase in, waarbij medewerkers van Cordaan en Middin scholing krijgen in de methode en het onderzoek wordt vervolgd. De resultaten worden in de derde fase, februari 2018, bekendgemaakt.  |

Meer informatie over LifeWise delen zorgorganisatie Middin en Cordaan via
www.lifewiselvb.nl met andere hulpverleners die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende complexe problematiek. Daar is ook een uitgebreide brochure te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!