Zorgorganisaties Middin en Cordaan zijn de grondleggers van LifeWise, een methodisch kader voor de begeleiding van cliënten met LVB+. Zij stellen de bewezen methodiek nu ook beschikbaar aan andere zorgaanbieders via licenties en vormen zo een samenwerkingsverband. Amsta Karaad en Profila Zorg zijn de eersten die er gebruik van gaan maken.
De begeleiding van cliënten met LVB+ vraagt extra inzet, creativiteit, flexibiliteit en vakmanschap. Het zijn mensen met een IQ tussen de 50 en 85 die bijkomende complexe problemen hebben, zoals schulden, ADHD, agressie, hechtingsproblematiek, alcohol- en drugsgebruik. De groep heeft moeite om mee te komen in de samenleving die gekenmerkt wordt door snelle veranderingen, bijvoorbeeld digitalisering. Dat zorgt voor veel stress bij mensen met LVB+. Tegelijkertijd weten begeleiders vaak niet goed hoe ze deze groep het best kunnen begeleiden. Op die twee vlakken kan LifeWise uitkomst bieden. De methode vermindert stress bij de cliënt en handelingsverlegenheid bij de begeleider. Men maakt gebruik van vier pijlers (Verbinden, Stabiliseren, Ontwikkelen en Inbedden) en 16 handvatten.
Licentie
Omdat meer zorgorganisaties behoefte blijken te hebben aan een methodisch kader zoals LifeWise, hebben Middin en Cordaan besloten het beschikbaar te stellen aan hen die met deze doelgroep werken. Die zorgaanbieders kunnen een licentie afsluiten en krijgen dan een leertraject voor professionals en een consultatietraject voor de implementatie van LifeWise. Samen kunnen ze het methodisch kader verder doorontwikkelen en kennis en expertise delen. Wat Middin en Cordaan betreft volgen andere organisaties de stap die Amsta Karaad en Prolila Zorg gezet hebben, zodat het samenwerkingsverband groter wordt. |
Meer lezen?
Klik schreef eerder artikelen over LifeWise, met meer uitleg over de methode, een interview met betrokkenen over hoe de methodiek werkt, en over het vervolgonderzoek dat Amsterdam UMC ernaar deed.
Meer informatie over LifeWise vind je ook op lifewiselvb.nl.