In Limburg is 26 juni het digitale Wmo-platform Ozo gepresenteerd tijdens een symposium bij gehandicaptenorganisatie Daelzicht in Heel, waar de deelnemers allerlei werk-, leer- en beleefarrangementen konden uitproberen die deze zomer op het platform worden aangeboden voor mensen met een hulpvraag.
Ozo is een nieuwe netwerkorganisatie die arrangementen van buurtcentra, verenigingen en zorgaanbieders bundelt en aanbiedt. Veel mensen die nu nog uit de Awbz betaalde ondersteuning krijgen, vallen straks onder de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De grondgedachte is dat mensen zo zelfstandig mogelijk blijven leven en dat ze geholpen worden door mensen uit de eigen omgeving. Het Ozo-platform is bedoeld om deze Wmo-groep op een betaalbare manier te laten deelnemen aan activiteiten op het gebied van werken, leren en beleven.
Re-integreren
Het idee achter Ozo is om aan te sluiten bij bestaande activiteiten en die ook toegankelijk te maken voor mensen die straks onder de Wmo vallen; mensen mét en zonder verstandelijke beperking, jong en oud, maar ook mensen met een beperking die wat extra hulp nodig hebben om weer te re-integreren in de arbeidsmarkt. Zo zullen bedrijven hun deuren openstellen voor leer- en werktrajecten en zullen buurtcentra hun activiteiten toegankelijk maken voor mensen die vanuit hun ondersteuningsvraag behoefte hebben aan zo'n activiteit. Juist door aan te sluiten op bestaande activiteiten en voorzieningen, wordt bespaard op zaken als huisvesting, vervoer en begeleiding.
Catalogus
Ozo legt contacten met de aanbieders van deze arrangementen en biedt ze overzichtelijk aan. Er is inmiddels een digitale activiteitencatalogus in de maak waaraan buurtcentra, verenigingen, clubs, zorgaanbieders en bedrijven meedoen.