Toen Jos Koopman een keer ging kijken bij de tv-uitzendingen van Severinus Live, was hij verkocht. Hij wilde meewerken, sterker nog hij wilde zijn eigen DJ show. Die heeft hij nu. En niet alleen Jos geniet van Severinus Live, ook andere cliënten zijn nauw betrokken bij de uitzendingen: ze maken filmpjes, spelen keyboard, zijn gastheer of -vrouw én bepalen wat besproken en gedraaid wordt. | Fotografie Bas van Spankeren
Dansen, muziek luisteren, met elkaar praten - bij Severinus in Veldhoven was het iedere maandag- en donderdagavond soos. Tot corona kwam. In maart 2020 moest alles en iedereen in lockdown. “We wilden zorgen dat cliënten toch met elkaar in contact konden komen,” vertelt innovatieadviseur en vrijwilliger Erwin Meinders. “We hebben een aantal digitale activiteiten opgezet, zodat cliënten op de woonlocaties daginvulling hadden. En al snel maakten we ook onze eerste live tv-uitzending. We zijn gewoonweg begonnen.”
Severinus Live wordt gemaakt door en voor cliënten. “Aan de techniekkant werken twee cliënten vrijwel zelfstandig. Aan de creatiekant zijn dat er een stuk meer. Er is een bewoner die podcasts maakt en iemand die filmpjes maakt. En er is bijvoorbeeld ook een bewoner die eens in de maand keyboard komt spelen. Verder presenteren cliënten de uitzendingen. Ondertussen zijn er wel dertig tot veertig presentatoren geweest. Iedereen die mee wil doen, kan bellen en wordt dan ingepland.”
Op die manier raakte ook Jos Koopman betrokken. Hij woont al meer dan 10 jaar bij Severinus. “Ik had wel eens van Severinus Live gehoord, maar ik dacht: ‘Daar kom ik toch nooit bij.’ Ik mocht een keer komen kijken en toen de uitzending was afgelopen, zei ik: ‘Nou, als het aan mij ligt, ben ik er morgen weer.’ Toen is het balletje gaan rollen en nu heb ik mijn eigen show, de DJ Jos Show.”
Jos leerde zelf de techniek te bedienen, gasten te woord te staan en muziek te draaien. “In het begin vond ik het wel moeilijk,” vertelt Jos. “‘Doe ik iets verkeerd?’, vroeg ik steeds aan Erwin. ‘Dat maakt niet uit,’ zei Erwin dan. Zo af en toe draaide ik ook een plaatje en kondigde ik dat aan. Ik vond het heel spannend dat ik zelf in beeld kwam. Nu ben ik vaker in beeld. Kijkers kunnen me bellen om een nummer aan te vragen. Dan heb ik ook een gesprek met ze en vraag ik bijvoorbeeld: ‘Heb je nog leuke dingen gedaan?’”
Jos (links) en Erwin tijdens een uitzending
Op die manier zijn ook de cliënten aan de ontvangstkant direct betrokken bij de uitzendingen. “Iedere uitzending hebben we gesprekken met cliënten over wat ze bezighoudt”, aldus Erwin. “Ze kunnen bij Severinus Live echt hun verhaal kwijt. Verder brengen cliënten onderwerpen in via de mail of een berichtje. Ook hebben we enquêtes uitgestuurd naar woonhuizen. De vraag was: Hoe kunnen we de uitzendingen nog interessanter maken voor alle cliënten? Zo passen we de uitzendingen steeds aan.”
Belevingstheater
Severinus Live bereikte al snel de cliënten met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Maar hoe maak je uitzendingen die ook aantrekkelijk zijn voor cliënten met een ernstige verstandelijke beperking?
“Sanne van der Weegen van Vilans heeft vanuit de Innovatie-Impuls een student begeleid die hier onderzoek naar deed. Op vijf woonhuizen zijn toen theaterstukken uitgevoerd en die hebben we live gestreamd. Een deel van de bewoners beleefde het theater fysiek, een ander deel via de tv. Verder hebben we ontdekt dat cliënten met een ernstige verstandelijk beperking het fijn vinden om evenementen terug te kijken en mensen te zien die ze herkennen. Speciaal voor hen maken we ook zulke uitzendingen.”
‘DJ’en is waar ik voor ga. Als ik maar mensen blij kan maken ’
Severinus Live is al met al een plek geworden waar bewoners elkaar kunnen vinden en uitgedaagd worden om nieuwe dingen te doen. “We geven mensen een podium waar ze kunnen schitteren, zodat ze beter in hun vel zitten.” Jos zit in ieder geval uitstekend in zijn vel bij Severinus Live. “DJ’en is waar ik voor ga. Als ik maar mensen blij kan maken.” |
Wil je meer weten over hoe Severinus de live-uitzendingen maakt? Neem dan contact op met Erwin Meinders via erwin.meinders@severinus.nl.
Lees meer over de ‘Innovatie-Route’, een hulpmiddel voor organisaties die zorgtechnologie willen inzitten, op www.kpgs.nl/volwaardig-leven/innovatie-impuls. Innovatie-impuls is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Vilans en Academy Het Dorp helpen daarbij organisaties bij de vier fasen van de invoering van de technologie: verkennen, uitproberen, voorbereiden en in gebruik nemen: de ‘Innovatie-Route’.