De zorgsector staat onder druk en heeft hoge verzuimcijfers en personeelstekorten. Hoe kan werken in de zorg leuk blijven, minder zwaar worden en wat kunnen zorgorganisaties en zorgprofessionals hier voor doen? In de podcast Veerkracht in de zorg ging trainer Ronald Huttinga hierover in gesprek met gedragsdeskundige en onderzoeker Matthijs Heijstek in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
De tekorten in de zorg veroorzaken meer druk en stress onder medewerkers en mindere kwaliteit van zorg. In deze podcast Veerkracht in de zorg spreekt Ronald Huttinga, trainer en zelf oud-zorgmedewerker diverse experts over hoe we dit kunnen doorbreken.
In aflevering 20 interviewt hij Matthijs Heijstek, orthopedagoog in de verstandelijk gehandicaptenzorg en onderzoeker bij de Universiteit van Utrecht. Stress is een thema dat binnen zijn werk een belangrijke rol speelt: ‘het is de interactie tussen mensen en omgeving’ en dat is precies waar de orthopedagoog zich mee bezig houdt.
Onderzoek
We spreken over het promotieonderzoek dat hij doet naar stress bij mensen met een verstandelijke beperking. Matthijs deelt zijn visie over de problemen in de zorg en de rol die zorginstellingen, en het hele maatschappelijke systeem hier in spelen.
Hij pleit voor veel meer autonomie, maar vooral vertrouwen in de zorgwerkers. Zij zijn degenen die het echte werk doen, en zelf de inschattingen kunnen maken. Daarnaast houdt hij een betoog over drijfveren, hoe belangrijk het is om je als betrokkene te beseffen waarom je doet wat je doet, wat je persoonlijke drijfveren en krachtbronnen zijn.
Matthijs: “Als het er echt op aan komt kunnen we die zorgorganisaties zonder problemen opdoeken, en hoofdgebouwen sluiten. De begeleiders zijn degenen die het echte werk doen. Jouw werk doet er toe, dat zou ik tegen begeleiders willen zeggen.” |
Beluister de podcast op Veerkrachtindezorg.nl