Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lunchcafé ZiZo blijft bestaan door samenwerking met atelier

28 augustus 2024 Redactie Klik Geen reacties

Na een periode van onzekerheid is er goed nieuws voor cliënten, medewerkers en vaste gasten van ZiZo. Het geliefde lunchcafé, atelier en de winkel van zorgorganisatie Reinaerde aan de Oudegracht in Utrecht blijft open, dankzij een samenwerking met galeriehouder en maatschappelijk ondernemer Oscar Larik.

De Utrechtse zorgorganisatie Reinaerde gaf al in mei 2023 het signaal dat elf van de zeventien vestigingen van dagbesteding niet rendabel waren. En dat de organisatie werkte aan toekomstbestendigheid, waarbij enkele vestigingen misschien samengevoegd worden of stoppen.

Reinaerde ging daarbij op zoek naar partners, en zette zich op die manier in om onder andere ZiZo voort te zetten. Voor alle betrokkenen was het spannend of dat lukte en het lunchcafé niet hoefde te sluiten.

Deze maand kwam daarover duidelijkheid: ZiZo blijft open, zij het in een iets andere vorm. Galeriehouder en maatschappelijk ondernemer Oscar Larik gaat van ZiZo een bruisende sociale en culturele ontmoetingsplaats maken.

Verbouwing
De locatie wordt omgetoverd tot een café met vergadermogelijkheden. Daarnaast wordt het huidige winkelgedeelte een galerie. Vrijwel alle cliënten kunnen volgens de zorgorganisatie blijven werken in zowel het café als het atelier, onder begeleiding van medewerkers van Reinaerde.

Bij de start in 1993 was ZiZo het eerste bedrijf in Nederland dat vrijwel volledig werd gerund door mensen met een beperking. In de zomer van 2017 heropende ZiZo ook na een verbouwing, waarbij het eetcafé vergroot werd.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!