Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Lvg-jongeren voelen zich beperkt door begeleiding

6 januari 2011 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met een lichte verstandelijke beperking willen zich ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen, en zijn daarbij realistisch over hun eigen problemen. Ze ervaren begeleiders vaak als te dwingend en beperkend.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Utrecht, Leiden en Amsterdam in het wetenschappelijke tijdschrift Ntz. Zij voerden gesprekken met 16- en 17-jarige lvg-jongeren over hun toekomstbeeld.

De jongeren uitten daarbij de volgende kritiek:

  • Orthopedagogische behandelcentra (obc's) begeleiden hun niet goed bij het nadenken over hun toekomst.
  • De beroepskeuzemogelijkheden in instellingen is nog te weinig op hun wensen afgestemd. Zo zijn er vooral beroepskeuzen voor jongens, terwijl ongeveer 36 procent van de jongeren in obc's bestaat uit meisjes.
  • Ze kunnen nog onvoldoende zelfstandig of in een vervolginstelling zo 'normaal' mogelijk leven.
  • De huidige begeleiding houdt niet genoeg rekening met hun wensen en beperkt hun qua ontwikkelingsmogelijkheden en opleidingskeuzes.

Hoewel uit eerder onderzoek is gebleken dat lvg-jongeren een grote kans hebben tot het ontwikkelen van een irreëel zelfbeeld, spreekt dit onderzoek dat tegen. De jongeren noemden zowel aspecten waar ze goed in waren als die waar ze niet goed in waren. Ook gaven ze aan begeleiding nodig te hebben bij hun ontwikkeling.

Volgens de onderzoekers is er meer studie nodig naar de toekomstbeleving van jongeren met een lichte verstandelijke beperking. "Effectieve hulpverlening aan deze groep is voor deze jongeren voor hun toekomst zowel persoonlijk als maatschappelijk relevant. Communicatie en eigen regie zijn daarbij belangrijke voorwaarden."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!