Als je als begeleider op vakantie bent geweest in landen die als oranje of rood zijn aangemerkt, moet je dan in quarantaine voor je weer aan het werk gaat? Voor zorgmedewerkers geldt de quarantaineperiode net als ieder ander. Alleen bij hoge uitzondering is het mogelijk om weer te gaan werken, maar alleen in overleg en met specifieke maatregelen.
Reizigers die terugkomen uit ‘rode of oranje’ landen worden dringend geadviseerd om na aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook als zij geen klachten hebben én een testuitslag voor het Coronavirus negatief is. Dit om een kans op een mogelijke verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te maken. Ook een zorgmedewerker houdt zich aan die 10 dagen quarantaine, zo is te lezen in de richtlijn ‘Inzet en testbeleid zorgmedewerkers’.
Vanaf 14 augustus is er wel een uitzondering gemaakt voor zorgmedewerkers die geen klachten hebben. Zij mogen alleen in uitzonderingssituaties in overleg met de bedrijfsarts of de GGD wél gaan werken mits zij op het werk altijd een chirurgisch mondmasker IIR dragen. Ook moeten zij handschoenen dragen bij de persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek.
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland meldt dat het belangrijk is voor zorgorganisaties om deze medewerkers goed te instrueren over het snel signaleren van gezondheidsklachten en wanneer zij zich moeten aanmelden voor een coronatest. Als het dragen van mondkapje gezien de beperking van de cliënt(en) niet mogelijk is kan de betrokken medewerker in overleg op een ander locatie worden ingezet. Dit geldt ook als de cliënt zeer kwetsbaar is voor een ernstig verloop van een Coronabesmetting. |
Lees de volledig richtlijn ‘Inzet en testbeleid zorgmedewerkers’.