Heb je als begeleiders invloed als de cliënt doet wat je wilt of als je hem volgt, en invloed geeft, zodat hij veilig met zijn eigen gedrag kan omgaan? Voor dat laatste pleiten Jeroen Versteeg en Martine Hietbrink, die beiden als zelfstandigen werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg. In het themanummer van Klik en op de studieochtend over Eigen invloed op 12 december hoor je meer over hoe je invloed bij cliënten ondersteunt.
Vastgelopen
Martine en Jeroen stappen geregeld in 'vastgelopen situaties' waarbij het tussen begeleiders en cliënt totaal is misgelopen. Het begrip eigen invloed staat in hun manier van begeleiden centraal. En dan hebben ze het niet alleen over de invloed van cliënten, ook over die van begeleiders.
Martine vertelt in komende Klik: "In feite beweeg je met de cliënt mee. Als die naar rechts wil, dan gaan we naar rechts, maar als we toch nog naar links kunnen, zal ik dat proberen, en hem tegelijk het gevoel geven dat hij dat zelf ook wil. Dus volgen, maar uiteindelijk wel bij je doel uitkomen. Want als je iemand volgt in zijn obsessies, loopt hij vast, en jij ook.
Iemand dwingen of overhalen om van A naar B te gaan, dat loopt vaak uit op escalaties. Wij zijn ook op weg van A naar B, alleen nemen we de ruimte om ondertussen nog even naar C te gaan, en pas daarna naar B."
Ruimte bieden
Jeroen: "Je houdt allebei je goede humeur, en je hebt allebei je aandeel gehad. Gaandeweg heb je iets gedaan. Samen een uitstapje gemaakt, met precies de ruimte die de cliënt op enige moment aankan. Heeft hij meer hulp nodig, dan geef je die. Kan hij met minder toe, dan bied je de ruimte. We zijn daar allemaal verschillend in, ook bij onze eigen kinderen. De een wil dat zijn kind zelf op zijn gezicht gaat, en daarvan kan leren. Een ander zal zijn kind daarvoor behoeden, en heeft daar ook goede redenen voor. Je brengt je eigen verleden mee.
Geldt voor het werk net zo. De regel is bijvoorbeeld: cliënt moet 's ochtends gemasseerd worden. Maar dat kan je niet vragen van begeleiders. Als een begeleider het niet graag doet kan hij behoorlijk negatieve gevoelens overbrengen met massage. Ik vond het heerlijk om met deze jonge vrouw op het strand te zitten, zij ook. Anderen vinden strand vervelend. Doe het dan niet, kies iets wat je graag doet, breng jouw passie aan haar over. Houd je van schilderen, schilder samen met haar. Dan ben je samen bezig, je deelt je belangstelling. Begeleiders fleuren er enorm van op, en de cliënt ook."
Lees meer in het Klik themanummer over Eigen invloed, dat 12 december verschijnt, en schrijf je in voor de studieochtend over Eigen Invloed op 12 december via de Klik website.