Tussen 2003 en 2012 is het aantal leerlingen op speciale scholen met 30 procent toegenomen. De toename zit in het voortgezet onderwijs, en dan vooral het aantal jongens in cluster 4 van het speciaal voortgezet onderwijs dat bedoeld is voor leerlingen die zeer moeilijk opvoedbaar zijn of een ernstige ontwikkelingsstoornis hebben.
Veel kinderen die een handicap, stoornis of ziekte hebben of die moeilijk kunnen leren, zijn aangewezen op speciaal onderwijs. In het schooljaar 2011/'12 zaten ruim 70 duizend leerlingen op speciale scholen. Dat is bijna 2 procent van alle schoolgaande jongeren van 0 tot 25 jaar. In het schooljaar 2003/'04 ging het nog om 54 duizend leerlingen. Op speciale scholen in het voortgezet onderwijs nam het aantal leerlingen toe van 20 duizend leerlingen in 2003/'04 tot 36 duizend leerlingen in 2011/'12. Het aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs bleef gelijk.
Afgelopen schooljaar zaten 2,5 keer zoveel jongens als meisjes op speciale scholen. Het aantal jongens nam sterk toe, van 38 duizend in 2003 naar 50 duizend in 2011. Het aantal meisjes op speciale scholen is de afgelopen jaren nagenoeg constant gebleven.
In Limburg en Overijssel is het aandeel leerlingen op speciale scholen het grootst. Limburg heeft het hoogste aandeel op speciale scholen voor basisonderwijs, Gelderland het hoogste aandeel op speciale scholen voor voortgezet onderwijs. In Drenthe gaat het om weinig leerlingen.
Omdat niet in alle regio's alle vormen van speciaal onderwijs beschikbaar zijn, kan het zijn dat kinderen in de ene provincie wonen, en in de andere naar school gaan.
De cijfers staan in de jeugdmonitor van het Centraal bureau voor de statistiek.