Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer kansen voor aangepast werk in de samenleving

7 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Dat de financiering van arbeidsmatige dagbesteding binnenkort van Awbz naar Wmo verschuift, en de verantwoordelijkheid ervoor naar de gemeente overgaat, is een behoorlijke puzzel voor veel zorgorganisaties. Maar iedereen kan er flink bij winnen, is de teneur van het boekje 'Dagbesteding, vernieuwingen in de arbeidsmatige dagbesteding.'

Zit niet bij de pakken neer, maak juist gebruik van nieuwe kansen. Zorgorganisaties laten in het boekje zien hoe cliënten een veel zinvoller leven krijgen nu ze hun talenten en vaardigheden in de maatschappij kunnen inzetten. Levert meer op aan levensgeluk en kost minder. En er staan veel tips in om cliënten te laten profiteren van de veranderingen.

Onderzoeksinstellingen Vilans en Movisie hebben onderzocht welke kansen er liggen voor arbeidsmatige dagbesteding in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Wat gebeurt er als gemeenten straks verantwoordelijk worden? Wat kunnen zorgorganisaties doen? Wat verwachten ze van gemeenten? En hoe kunnen ze elkaar versterken?

Inclusie is het toverwoord. Vang mensen niet langer op in gespecialiseerde dagbestedings- of arbeidscentra, maar zoek in de maatschappij naar mogelijkheden om hen te laten meedoen. Dat vraagt om inventieve medewerkers die met beide benen in de maatschappij staan en die weten met wie ze kunnen samenwerken om de cliënt aan een zinvolle plek te helpen.

Buddy
In het boekje staan verschillende voorbeelden van zorgorganisaties die al flink aan de gang zijn met inclusieve arbeidsmatige dagbesteding. Zoals Pluryn, dat in Nijmegen onder meer samenwerkt met het Universitair medisch centrum Radboud en Zzg (ouderenzorg). Cliënten van Pluryn werken daar op heel veel verschillende afdeling mee. Medewerkers van Radboud en Zzg zijn hun buddy op de werkvloer, een ondersteuner van Pluryn is binnen de organisaties beschikbaar voor raad en daad.

Bussen poetsen
Pameijer werkt samen met Crawford & Company, een schade- en expertisebureau. Medewerkers van Pameijer verrichten daar allerlei ondersteunende administratieve werkzaamheden. En bij vervoersmaatschappij Connexxion maken ploegjes van elk drie medewerkers met een verstandelijke beperking iedere dag de bussen schoon.

Het boekje Dagbesteding, vernieuwing in de arbeidsmatige dagbesteding is het resultaat van de Kenniskring arbeidsmatige dagbesteding. Het is te downloaden bij Vilans.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!