Bij zorgaanbieder ASVZ is sinds kort Zorgtechnologie op Maat actief, een initiatief dat technologische oplossingen bedenkt op hulpvragen. Onlangs werd in een woning een bijzonder plateau in gebruik genomen waarmee een rolstoelcliënt nu voor het eerst zelfstandig door de woning kan rijden.
Cliënte Nancy die in een rolstoel zit, moest tot voor kort altijd geduwd worden door een begeleider. Zelf rijden kon ze niet. ASVZ keek hoe ze Nancy en haar medebewoners in de woning aan de Touwbaan in Sliedrecht meer eigen regie en bewegingsvrijheid konden geven. Zorgtechnologie op Maat, een initiatief van ergotherapeut Brenda Barbier en Tanja Dekker (op de foto hieronder) van ASVZ’s expertisecentrum Eureka, ging met deze vraag aan de slag.
Parcours volgen
Ze kwamen uit bij het AKKA-plateau, een geel plateau op wieltjes met een sensor aan de onderzijde. De sensor volgt een van tevoren uitgestippeld parcours door de woning. De rolstoel kan op het plateau gereden worden, waarna er een grote gele knop op het dienblad van de rolstoel wordt vastgemaakt. Door die knop in te drukken, volgt het plateau de route door de woning. De knop is als het ware het gaspedaal.
Op de website van ASVZ is aan de foto’s duidelijk te zien dat Nancy veel plezier beleeft aan het rondrijden, waarbij zij zelf de regie heeft. Het parcours bestaat heel eenvoudig uit zwarte tape uit de bouwmarkt die op de vloer is geplakt. Begeleider Caroline zegt dat ze de routes regelmatig aanpassen om het voor de bewoners afwisselend te houden.
Het AKKA-plateau wordt dagelijks gebruikt door de bewoners. Nancy rijdt nu zelf mee naar de keuken en krijgt bijvoorbeeld broodbeleg uit de koelkast op haar dienblad dat ze in haar tempo meeneemt. Ook meehelpen met het wegbrengen van de was gaat nu heel eenvoudig. En plagen kan Nancy ook als de beste, dat is eigenlijk het leukste… “Dan gaat ze expres in de deuropening staan, zodat wij er nét niet door kunnen”, zegt Caroline.
Iedereen betrekken
Zorgtechnologie op Maat werkt ASVZ-breed, omdat woningen van elkaar niet altijd weten waar ze mee bezig zijn. Zo voorkomen Brenda en Tanja dat iedere keer het wiel opnieuw uitgevonden wordt. En behalve cliënten en zorgmedewerkers worden ook verwanten betrokken bij het bedenken van oplossingen. “Want het werkt alleen als iedereen erachter staat.” |