Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer regie medewerker nodig bij aanpak ziekteverzuim in de zorg

29 juni 2016 Door de redactie Geen reacties

Medewerkers in de zorg zijn vaker ziek, zo blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de statistiek. Ook uit cijfers van het bedrijf Vernet blijkt dat dit jaar het verzuim in de zorg opnieuw stijgt. Zij hebben inmiddels een rapport uitgebracht met positieve voorbeelden van bedrijven die het verzuim omlaag wisten te krijgen.

Het ziekteverzuimpercentage in de gezondheids- en welzijnszorg is hoger dan het gemiddelde verzuim in Nederland. In het eerste kwartaal van 2016 was het verzuim in de zorg 5,8 procent, 1,5 procentpunt hoger dan het gemiddelde verzuim. Dat is het grootste verschil sinds eind 2005, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (Cbs) bekend.

Werknemers zorg wat vaker en langer ziek

Uit onderzoek van Cbs en Tno blijkt ook dat werknemers in de zorg zich in 2015 gemiddeld 1,2 keer ziek hebben gemeld en ruim 9 dagen ziek waren. Dat is wat vaker dan het landelijk gemiddelde van één ziekmelding en dat zijn meer ziektedagen dan van de gemiddelde werknemer, die in 2015 bijna 7 dagen verzuimde.

Groeiend verzuim
Klik interviewde eerder Marieke Schurink van Vernet Verzuimnetwerk over het
groeiende verzuim in de zorg. Zij noemde daarin al meer regie voor medewerkers bij hun herstel als mogelijk oplossing. Dat stelt Vernet nu ook op basis van recente cijfers. Daaruit blijkt dat in de zorgbranche het langdurig verzuim opnieuw is gestegen.

In het eerste kwartaal van 2016 steeg het percentage langdurig zieken ten opzichte van dezelfde periode in 2014 met ruim 18%. De stijging van het langdurig verzuim onder ouderen is met 19% het hoogst en onder jong volwassenen tot 26 jaar is het verzuim het laagst met een lichte daling van 3,4%. Vernet deed hiervoor onderzoek onder ruim 400 zorginstellingen met circa 450.000 medewerkers.


Vergrijzing

De verzuimcijfers voor langdurig verzuim zijn volgens Vernet sinds 2009 niet zo hoog geweest. Door de vergrijzing is inmiddels meer dan 20% van de werknemers in de zorg 55-plusser. De stijgende lijn van langdurig zieke ouderen is een hardnekkig probleem voor zorginstellingen.

Schurink: “Het is belangrijk om creatief te zijn en in gesprek te gaan met de medewerker in het zoeken naar oplossingen voor langdurig ziekteverzuim. Zorginstellingen die goed scoren op verzuim bieden oudere werknemers bijvoorbeeld aan om een dag minder te werken. Of stel dat een werknemer van 63 of 64 jaar oud denkt dat hij 67 jaar niet gaat redden, zou je samen kunnen kijken naar het pensioenoverzicht en een berekening kunnen maken. Medewerkers gaan weer met plezier naar het werk, alleen al omdat ze iets minder zijn gaan werken of op tijden werken die beter bij hun leven passen.”  |


Lees meer goede voorbeelden en adviezen om langdurig verzuim tegen te gaan in het rapport van Vernet, dat gratis is te downloaden via
www.vernet.nl/inspiratiegids

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!