Hoe kunnen mensen met een verstandelijke beperking betrokken worden bij de (voorbereiding van de) maaltijd? Waarom eten we op dit tijdstip? Waarom en door wie is voor dit menu gekozen? Om begeleiders hierover te laten nadenken en cliënten meer zeggenschap te geven bij eten en drinken heeft stichting Dichterbij de webapplicatie 'Eten is zoveel meer' in gebruik genomen.
De mobiele website bevat een 10-stappenplan, tientallen tips, verhalen uit de praktijk en een film. Begeleiders krijgen uitleg hoe je doelen waarmee je de cliënt betrekt bij eten en drinken, formuleert en opneemt in het individuele ondersteuningsplan van cliënten.
Voorbeelden
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen veel meer te zeggen krijgen op het gebied van eten en drinken, zo wordt duidelijk als je de stappen doorklikt op de website. Een aantal voorbeelden die in een artikel genoemd worden:
Stichting Dichterbij ondersteunt mensen met verstandelijke of meervoudige beperkingen. Aanleiding voor het maken van de speciale website was het project 'Proeftuintjes'. Daarbij is op vijf locaties van Dichterbij gekeken hoe zij omgaan met eten en drinken en de participatie van de cliënten kunnen vergroten. Een van de uitkomsten was dat eten een mooi middel kan zijn om met elkaar samen te werken en verantwoordelijkheden te delen. Bureau Phliss ontwikkelde vervolgens de webapplicatie in opdracht van Dichterbij.
Bekijk de website Eten is zoveel meer.
Bron: Food Hospitality