Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Meer verantwoordelijkheid maakt cliënt zelfbewust

29 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Hoe krijg je jongeren zo enthousiast dat ze de verantwoordelijkheid voor hun werk nemen? Laat hen een eigen bedrijfje beginnen, dan willen ze dat alles van begin tot eind gesmeerd loopt, en doen daar hun uiterste best voor. Dat is de ervaring met een cateringbedrijf dat zes jongeren met een lichte verstandelijke beperking in januari in Den Bosch begonnen.

Ze bedachten het allemaal zelf en vonden voor elk probleem hun eigen oplossing. Zo verzonnen ze de naam voor hun bedrijfje: 'Gesmeerd', want ze smeren heerlijke broodjes voor hongerige werknemers in de buurt. Het broodjesproject is een idee van 'Sterk in werk', een reïntegratie- en jobcoachbedrijf dat met 100 medewerkers 1.300 cliënten van de Koraalgroep in Brabant, Zeeland en Limburg naar passende arbeid begeleidt. Dat doen ze ook voor anderen organisaties, zoals Uwv en gemeentes.

Ben van Rosmalen, manager van Sterk in werk: “Gemiddeld is 25% van onze jongeren ongeoorloofd afwezig, bij ‘Gesmeerd’ is dat 3%, dat zegt iets over hun motivatie. De jongeren bij Gesmeerd maken een gelukkige, gemotiveerde, geïnteresseerde indruk.  Ze denken na over hoe ze zelf reageren en met anderen omgaan Ze maken zich druk om de kwaliteit van wat ze leveren. Dat is het effect van de andere manier waarop hun begeleiders naar hen kijken. We willen die manier van begeleiden graag verder uitrollen bij Sterk in werk.”

De zes jongeren die 'Gesmeerd' hebben opgestart, zijn inmiddels uitgestroomd naar ander werk, anderen hebben hun plaats ingenomen. Het bedrijfje is nu een leerwerkplek. Lees meer over het leerbedrijf in de Klik van oktober.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!