Kinderen die thuis een andere taal horen dan op school of het kinderdagcentrum hebben er misschien baat bij als ze tweetalig worden opgevoed. Dat geldt voor kinderen met een gehoorstoornis en vermoedelijk ook voor een aantal kinderen met een verstandelijke beperking of autisme.
Ouders van kinderen met een gehoor- of communicatiestoornis vinden het moeilijk om normale, stimulerende gesprekken te voeren met hun kinderen. Veel meertalige ouders voelen zich verantwoordelijk voor de spraak- of taalproblemen voor hun kind, en zijn daardoor in de communicatie met hun kind extra onzeker. Ook professionals weten vaak niet hoe een meertalige opvoeding het beste is te realiseren bij een kind met een handicap. In Meertalige ontwikkeling geeft logopedist/psycholoog Mirjam Blumenthal een overzicht van internationale onderzoeken naar het effect van meertalige opvoeding aan kinderen met beperkingen. Ze adviseert professionals hoe ze ouders daarbij het beste kunnen helpen. Er staan ook vragenlijsten, folders en een protocol in het boek, om informatie te verzamelen over de meertalige situatie, de (on)mogelijkheden en wensen van het kind en van de ouders.
Meertalige ontwikkeling Adviezen over meertalige opvoeding bij een auditief/communicatieve beperking. Door Mirjam Blumenthal. Kentalis-reeks. Uitgeverij Acco, prijs 24,50 euro.