Gemeenten en zorginstellingen onderhandelen momenteel over de productie- en tariefafspraken voor volgend jaar. In de voorbereidende fase hebben veel partijen hun zorgen geuit over de overgang naar de Wet maatschappelijke ondersteuning. De deadline van 1 oktober nadert snel, maar het vertrouwen blijft laag. Volgens de Financiële zorgthermometer verwacht 80% van de zorginstellingen de onderhandelingen niet af te ronden voor de deadline. Zorginstellingen in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg vrezen gemiddeld 4,4% van hun omzet te verliezen in 2015. Naast tariefkortingen komt dit ook door een dalende cliëntenpopulatie (-3,0%).
De bedoeling is dat de vernieuwde Wmo op 1 januari 2015 in werking treedt en ook de jeugdzorg volledig bij de gemeenten komt te liggen. Staatssecretaris Van Rijn heeft al aangekondigd in ieder geval aan deze datum vast te houden en de budgetten voor de gemeenten zijn de afgelopen maand bepaald. Om voor 2015 afspraken te maken over de zorgproductie moeten zorginstellingen met meerdere gemeenten om tafel. Instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg moeten gemiddeld met 12 gemeenten afspraken maken. Zorginstellingen vrezen daarom dat de onderhandelingen niet volgens planning zullen verlopen.
Thermometer
De Financiële zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van Head, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector. Elke keer wordt een vaste set van vragen aan hen voorgelegd, plus enkele vragen over actuele thema's. Aan het meest recente onderzoek, dat plaats heeft gevonden in juni 2014, hebben 153 financials van verschillende zorginstellingen deelgenomen. Het is de dertiende keer dat het onderzoek is uitgevoerd.