In de gehandicaptenzorg en de ouderenzorg zijn veel goede methodes en aanpakken ontwikkeld, toch zijn ze voor professionals moeilijk te vinden, laat staan te vergelijken. Kennisorganisatie Vilans is bezig met een erkenningstraject, zodat hulpverleners inzicht krijgen in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Vilans zet methodes online nadat ze positief zijn beoordeeld door deskundigen, zodat er overzicht én inzicht in de kwaliteit van de verschillende aanpakken ontstaat.
Nynke Heeringa, projectleider: "Op het juiste moment het juiste doen op de juiste manier. Daar draait het om in de langdurende zorg. Dat verhoogt de kwaliteit en vermindert de kosten. Maar hoe weten professionals wat juist is? Wat werkt en wat niet? Met dit erkenningstraject wil Vilans onderbouwde zorg ontsluiten en stimuleren."
Erkend door experts
Een commissie van onafhankelijke experts (hoogleraren en ervaren mensen uit praktijk en beleid) beoordeelt de interventies op kwaliteit. De commissie kan een interventie erkennen als 'goed onderbouwd' of 'effectief'. Er is een commissie voor de ouderenzorg en een voor de gehandicaptenzorg.
Voor wie?
Het erkenningstraject is bedoeld voor:
1. Ontwikkelaars en licentiehouders in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg die hun interventie willen laten erkennen. Een erkenning heeft de volgende voordelen:
2. Gedragskundigen, behandelaren, stafmedewerkers, managers, uitvoerend medewerkers en docenten in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg die overzicht en inzicht willen in de kwaliteit van interventies.
Door wie?
Vilans voert het erkenningstraject uit. Erkende interventies worden gepubliceerd op het kennispleingehandicaptensector.nl en zorgvoorbeter.nl. Erkende interventies worden ook als good practice opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van het Kwaliteitsinstituut.
Interventies worden kunnen worden aangemeld bij