Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mensen met beperking aan de slag in de zorg

23 juli 2018 Door de redactie Geen reacties

Bij verpleeghuis ‘Het Gulden Huis’ heeft staatssecretaris Van Ark 11 juli het startschot gegeven voor een brede samenwerking om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen in de zorg. Hiermee moet het voor mensen met een beperking mogelijk worden om een baan te krijgen in de gehandicapten- én ouderenzorg.

De samenwerking is er gekomen mede op initiatief van brancheorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). VGN-directeur Frank Bluiminck is trots op het behaalde resultaat: “Met deze samenwerking laten we zien dat het mogelijk is om mensen met een beperking aan het werk te helpen in de zorg. Ik ben er trots op dat dit initiatief in de gehandicaptenzorg is ontstaan en wordt verbreed naar andere branches. Nu is het nog uitzonderlijk, maar we hopen dat het steeds normaler wordt dat mensen met beperkingen ook leren en werken, dat ze je tegenkomt op school op of het werk”.

Mede-ondertekenaars van de afspraken zijn de ministeries van SZW en VWS, ActiZ, de Sectorraad Praktijkonderwijs, PO-raad, Lecso, Divosa, UWV, het samenwerkingsverband van regionale werkgeversorganisaties RegioPlus en werknemersorganisatie CNV. De afspraken gaan niet alleen over mensen met een beperking, maar ook om statushouders.

Bij de ondertekening waren ook woonhulpen en stagiaires uit het praktijkonderwijs aanwezig. Ze gingen met de staatssecretaris Tamara van Ark (SZW)en de minister Hugo de Jonge (VWS) in gesprek en vertelden over hun ervaringen in het werken in de zorg.


Woonhulp
Het tekort aan personeel is voor de sector Zorg en Welzijn een van de grootste uitdagingen. Tot eind 2022 zijn ongeveer 190.000 extra medewerkers nodig. Aan de andere kant zijn er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die een prima bijdrage kunnen leveren aan de tekorten. Een voorbeeld hiervan is het branchediploma woonhulp, een opleiding van bureau Calibris Advies gemaakt in opdracht van de VGN. Mensen met een beperking worden op hun eigen niveau, stapje voor stapje, in de praktijk opgeleid voor het werken in de zorg. Personeel werkzaam op hogere zorgniveaus wordt hierdoor ontlast, terwijl er tegelijkertijd meer aandacht kan worden geven aan de cliënten.

Doorlopend traject
De VGN is ervan overtuigd dat als jongeren met een beperking meer tijd krijgen om zich te ontwikkelen, velen (deels) in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Zo’n 7.500 thuiszittende mensen met een beperking krijgen nu meer kansen. Het streven is een doorlopend traject van voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs (VSO/PrO), dagbesteding via praktijkverklaringen en/of branchediploma en beschutte werkplekken naar een betaalde baan. Dit kan leiden tot een betaalde baan met ondersteuning op maat, afspraken over verdere ontwikkeltrajecten en de mogelijkheid om even een stapje terug te zetten.  |

Download de 
intentieverklaring Werken in Zorg en Welzijn. Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lees wat de initiatiefnemers precies gaan doen op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!