In heel veel sectoren zijn de laatste maanden nieuwe cao’s afgesloten met soms forse loonsverhogingen. Dat zouden werknemers die vallen onder de cao’s Sociale werkvoorziening en Aan de slag ook graag willen, inclusief een betere reiskostenvergoeding. Tijd voor actie.
Bijna 9.000 werknemers van sociale werkbedrijven – het gaat om werknemers met een arbeidsbeperking – kwamen 7 juni bijeen in Utrecht om te demonstreren voor een beter loon. Dat moeten komen vanuit de gemeenten, die op hun beurt weer naar het Rijk verwijzen.
Inflatie
Er ligt een eis van 10,15 procent loonsverhoging op tafel en een reiskostenvergoeding die moet stijgen van 0,10 euro naar 0,21 euro per kilometer. De vorige cao’s zijn beklonken toen er nog geen sprake was van een stijgende inflatie.
‘We verdienen meer, want we zijn niet minder’
Veel van de werknemers met een arbeidsbeperking voelen zich gediscrimineerd omdat hun naaste collega’s die direct onder de cao van de gemeente vallen wél een salarisverhoging hebben gehad. Hun motto is daarom: ‘We verdienen meer, want we zijn niet minder’.
Schrijnend
Ook de sociale werkbedrijven zelf steunen hun werknemers. Brancheorganisatie Cedris, waar 94 sociaal werkbedrijven bij aangesloten zijn, hoort schrijnende verhalen van mensen die niet meer rond kunnen komen. Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem stelt: “De worsteling die veel mensen bij sociaal ontwikkelbedrijven meemaken, wordt nog veel te weinig gezien en erkend.” En zijn collega Marion van Limpt, bestuurslid bij Cedris, zegt: Juist voor de mensen die het ’t hardst nodig hebben, gebeurt er te weinig.”
Nieuwe acties
De actie op 7 juni in Utrecht bracht niet het gewenste resultaat. Daarom gaan werknemers van sociale werkbedrijven, gesteund door FNV en CNV, opnieuw de barricaden op. Dit keer in Groningen, waar een congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatsvindt. Het is nog niet bekend om wat voor acties het gaat en wanneer deze zijn.
De gemeente Losser heeft aangegeven tijdens het VNG-congres een motie indienen om de huidige cao’s voor de sociale werkbedrijven open te breken. |