Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mentaal welbevinden in beeld gebracht

5 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorgverleners hebben al vierhonderd foto's ingestuurd voor de fotowedstrijd Mentaal welbevinden. Ook hobbyfotografen uit de verstandelijk gehandicaptenzorg hebben hun best gedaan. Tot 15 september kunnen nog foto's worden ingestuurd. De jury daagt mensen uit om nieuwe thema's en invalshoeken te zoeken. De winnaar krijgt een Pluim belevingsbon van 100 euro.Foto José van den Elzen

Mariëlle Cuijpers, expert mentaal welbevinden van kenniscentrum Vilans: "Geweldig dat mensen hun kijk op mentaal welbevinden met elkaar willen delen. Doordat de maker in het bijschrift persoonlijke betekenis bij de foto geeft, krijgen de beelden een extra dimensie. Er zijn veel natuurfoto's ingezonden, en beelden van mensen die gezamenlijk een activiteit ondernemen."

Abstract
Van de meest aansprekende foto's maakt Vilans een beeldset, een nieuwe werkvorm waarmee zorgmedewerkers op een laagdrempelige en creatieve manier met cliënten en familie in gesprek kunnen gaan over levensthema's. Hiervoor heeft de jury een voorkeur voor een grote variatie aan beelden. Jurylid Ilse Vooren, fotograaf: 'We dagen zorgverleners en mantelzorgers uit om bij de laatste ronde inzendingen oog te hebben voor soorten foto's die ondervertegenwoordigd zijn." Bijvoorbeeld:

  • abstracte of grafische foto's (foto's met lijnenspel, duidelijke vormen),
  • detailfoto's
  • foto's van de keerzijde van mentaal welbevinden (omgaan met verdriet, eenzaamheid, angst, boosheid, frustratie)
  • foto's die levensbeschouwing, religie of geloof uitdrukken
  • thema diversiteit in beeld: cultureel, leefwijze, bijzondere hobbies

Landkaart
Vilans ontwikkelde eerder de Landkaart domein mentaal welbevinden. De plaats- en straatnamen op deze landkaart staan symbool voor gebeurtenissen, emoties en levensfases. Deze Landkaart dient als inspiratie voor de fotowedstrijd. Een zorgverlener die deelneemt aan de fotowedstrijd: 'De landkaart is een fantastisch hulpmiddel voor meer bewustwording dat het in zorg en welzijn ook altijd gaat om het werken met mensen en de manier waarop je contact maakt met mensen. Door de bezuinigingen wordt het moeilijker om bewust te blijven streven naar aansluiten bij de belevingswereld van de mensen waar we voor zorgen.'

De tot nu toe ingezonden foto's zijn te bekijken op www.zorgvoorbeter.nl. Je kunt daar ook nieuwe foto's insturen.
Bijgaande foto is van José van den Elzen, van Dichterbij. In het bijschrift zegt ze: contact, door er te zijn, non verbaal, zoals samen muziek maken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!