Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Met Acticomm werken aan ontwikkelen van communicatie

14 april 2018 Mariët Ebbinge Geen reacties

Kinderen met ernstige meervoudige beperkingen (emb) leren terwijl ze spelen op het recent voor hen aangepaste computermeubel en –programma Acticomm. Ervaringen van de emb-kindergroep Zeester met het eenvoudig te bedienen aanraakscherm droegen bij aan de vernieuwde software van de Acticomm.

Liz van ruim 8 jaar zit voor het scherm van de Acticomm. Op het scherm staan twee foto’s afgebeeld tegen een rustige achtergrond: één van een papegaai en één van een poes. Liz maakt haar keuze door met haar hand op de foto van de poes te drukken. Op het moment dat ze dat doet wordt het bijbehorende liedje “Poesje miauw” afgespeeld. Liz vindt het zichtbaar leuk. Ze beweegt haar hele lijf van plezier.

Op de emb kindergroep Zeester van kindercentrum Dol-fijn te Velp werken ze sinds 2013 met de Acticomm. Dit computermeubel is op eenvoudige wijze via een touchscreen te bedienen. Met de Acticomm-software kun je spelletjes spelen, je kunt kleuren, filmpjes bekijken of naar een muziekje luisteren.


Actie-reactie
Dat maakt de Acticomm tot een leuk vermaak. Maar het is veel meer dan dat. Volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking of emb leren er bijvoorbeeld actie-reactie patronen door te herkennen en ze ervaren eigen regie. Ook stimuleert de Acticomm de communicatieve mogelijkheden en bevordert het de motoriek.De software van de Acticomm is voor de kinderen op kindercentrum Dol-fijn op maat gemaakt. Renée Degen, (pre-verbale) logopediste: “Hiervoor werkten we met een proefversie. Daarop stond materiaal dat soms voor onze kinderen van een te hoog niveau was. De software is onlangs aangepast en geschikt gemaakt voor een lager niveau. Wij kunnen met de vernieuwde software nu veel makkelijker persoonlijke dingen als foto’s, geluidsfragmenten en filmpjes van het kind op de Acticomm zetten of wijzigen.”

Inspraak
Kinderdagcentrum Dolfijn had inspraak tijdens de ontwikkelperiode van de nieuwe versie (‘versie 2.0’) van de Acticomm software. Maarten Pels, bedenker van de Acticomm: “Tijdens deze periode zijn wensen en behoeftes van de kinderen en begeleiders doorgevoerd in onze software. Deze verbeteringen zijn met de nieuwe versie nu beschikbaar voor alle gebruikers, ook voor mensen zonder Acticomm. De software is binnenkort namelijk ook te gebruiken op een gewone Windows computer met los aanraakscherm.”

Ze gebruikt de Acticomm om kinderen te leren om keuzes te maken


Logopediste Renée ziet verschillende toepassingsmogelijkheden voor de kinderen van de groep. Zij gebruikt de Acticomm om kinderen te leren om keuzes te maken zoals in het voorbeeld van Liz. Daarnaast zet zij het middel in om de voorwaarden van de communicatie te stimuleren, de gerichtheid te bevorderen en om de actieve en passieve woordenschat te vergroten.

“Veel van de kinderen op onze groep hebben een laag ontwikkelingsniveau. Zij hebben een basale vorm van communicatie, waardoor ze beperkte actie-reactie patronen kunnen leren herkennen. De Acticomm beloont elke keer het kind dat een bepaalde actie uitvoert, zoals het aanraken met de vinger van het scherm.  “Er verschijnt bijvoorbeeld een bewegend sterretje met veel vrolijke kleuren en er klinkt een vrolijk melodietje. Dit zet de kinderen aan om opnieuw tot actie over te gaan.”


Liedjes kiezen
Aan de Acticomm is de Liedjeskist van Visio toegevoegd. Het kind kan hierdoor bijvoorbeeld kiezen uit twee verschillende liedjes. “Als het op de foto van de papegaai drukt hoort het kind het liedje ‘Papegaaitje leef je nog’. Door de vele herhalingen zal het kind mogelijk de koppeling tussen de afbeelding en het bijbehorende liedje gaan leggen.” Om de kinderen verder te prikkelen is een extra toepassing bedacht. “Een liedje stopt vanzelf. Door op de het icoontje “play” te tikken kan het kind het liedje weer laten spelen.”

Woordenschat vergroten
Een andere toepassing is het vergroten van de passieve woordenschat. “Op het scherm staan dan bijvoorbeeld twee plaatjes, één van een koe en één van een paard. De Acticomm vraagt dan aan het kind: ‘Waar is de koe?’ Als het kind de afbeelding van de koe aanraakt ontvangt een kind een beloning. Er komen dan bijvoorbeeld sterretjes of een smiley in beeld en er klinkt een muziekje. Begeleiders kunnen ook iets inspreken, bijvoorbeeld: ‘Goed zo, dat was de koe!’ Als de afbeelding van het paard aangetikt wordt volgt er geen reactie. Op deze manier kan het kind de betekenis van het woord ‘koe’ leren”.

Ontwikkeling
Als logopediste is Renée blij met de Acticomm, omdat het de kinderen ondersteunt in het dagelijkse communiceren. Renée: “Ik werk meestal maar één of twee keer per week met het kind aan zijn of haar communicatieve ontwikkeling. Met de Acticomm kunnen de communicatieve vaardigheden elke dag op de groep worden gestimuleerd.”

In de toekomst wil de logopediste nog een stap verder gaan. “Ik ga dan de Acticomm vullen met voor het kind specifieke dingen als foto’s en filmpjes. Per kind wordt besproken wat de communicatieve doelstellingen zijn en hoe de Acticomm kan helpen om deze doelstellingen te bereiken”.  |

Versie 2.0 van de Acticomm software wordt begin januari gelanceerd. Meer informatie op www.acticomm.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!