Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Met app werken aan gezonde doelen van mensen met een licht verstandelijke beperking

16 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Tijdens de VG Hackathon 2018 werd het idee voor B-Appy geboren, een app die op een laagdrempelige manier cliënten met een lvb stimuleert gezonde doelen te behalen, waardoor zij zich beter voelen. Het expertisenetwerk e-lvb is gestart met de ontwikkeling van deze app die naar verwachting eind dit jaar opgeleverd wordt.

Uit interviews met de doelgroep werd het voor het expertisenetwerk duidelijk dat cliënten hun gezondheid heel belangrijk vinden. Ze willen graag stappen zetten om bijvoorbeeld meer te bewegen of gewicht te verliezen, maar vinden het moeilijk hier concrete plannen voor te maken en deze te volgen. En dat geeft frustraties. Ze willen graag hulp die altijd beschikbaar is.

Kleine stapjes
B-Appy geeft hen inzicht in hun gezondheid en helpt ze bij het zetten van steeds kleine stapjes in de goede richting. Cliënten vullen vragen in over hun gezondheid, die gebaseerd zijn op zes dimensies van positieve gezondheid:

  • Lichaamsfuncties: ik voel me gezond en fit.
  • Mentaal welbevinden: ik voel me vrolijk.
  • Zingeving: ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst.
  • Kwaliteit van leven: ik geniet van mijn leven.
  • Meedoen: ik heb goed contact met andere mensen.
  • Dagelijks leven: ik kan goed voor mezelf zorgen.


Samen met een begeleider bekijkt de cliënt na het invullen van de vragen aan welke dimensie(s) hij of zij wil werken. Daarna kiezen ze heldere haalbare doelen, waarbij de app steeds een totaalplaatje van de voortgang laat zien. De cliënten kunnen in de app een coach aanwijzen die hen stimuleert bij het halen van dagelijkse doelen. Bijvoorbeeld: twee keer per dag een moment van ontspanning inbouwen. Er is keuze uit verschillende typetjes coach, zoals de strenge generaal of lieve oma Beppie of de ondersteunende vriend.

Over het netwerk
Het in 2016 opgerichte expertisenetwerk e-lvb staat voor e-health (licht) verstandelijke beperkt. De zorgorganisaties Ambiq, ASVZ en Reik werken hierin met Jouw Omgeving samen om blended hulpverlening aan mensen met een verstandelijke beperking te optimaliseren. Blended hulpverlening wil zeggen dat zorgprofessionals niet alleen telefonisch en face-to-face hun cliënten helpen, maar dat ook onlinetools worden ingezet. Zoals de app B-Appy.  |

Volg de ontwikkeling van de app op www.e-lvb.nl/projecten/b-appy.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!