Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Methode Klinc stimuleert taalontwikkeling jonge kinderen met verstandelijke beperking

17 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Jonge kinderen met een verstandelijke beperking maken vaak een ernstig vertraagde of afwijkende taalontwikkeling door. Klinc (Kinderen leren initiatieven nemen in communicatie) blijkt een effectieve methode om de taalontwikkeling bij deze kinderen te stimuleren.

Pedagoge Margje van der Schuit promoveert woensdag 26 oktober op onderzoek naar dit vroeginterventieprogramma. Voor jonge kinderen met een verstandelijke beperking is het belangrijk dat in hun omgeving het taalaanbod beter op hen is afgestemd. Het nieuwe  vroeginterventieprogramma Klinc is daarvoor ontwikkeld. Pedagoge Margje van der Schuit onderzocht de effectiviteit van dit programma. Ze stelde vast dat alle deelnemende kinderen een aanmerkelijk grotere groei in hun taalontwikkeling doormaakten dan een controlegroep.

Klinc schept voor de kinderen een speel-/leeromgeving waar ze op eigen wijze taal leren en gebruiken. Dat gebeurt door de inzet van op maat aangereikte vormen van ondersteunde communicatie (zoals gebaren, pictogrammen en/of spraakcomputers). De promovenda pleit voor vroege stimulatie van de communicatie- en taalontwikkeling van kinderen met verstandelijke beperkingen, zodat ook deze kinderen betere mogelijkheden krijgen om zich zo goed mogelijk te ontplooien.

Margje van der Schuit (Wageningen, 1982) studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 2006 tot 2011 werkte ze als onderzoeker en docent bij de sectie Orthopedagogiek van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Ze is nu onderzoekster bij Kentalis, een instelling voor zorg en onderwijs aan mensen met beperkingen in horen, zien en communicatie.

Enhancing early language development in children with intellectual disabilities(Promotie), M. Schuit, Promotors prof. dr. L.T.W. Verhoeven, prof. dr. H. van Balkom, Copromotors dr. E. Segers, woensdag 26 oktober, 15:30 uur, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2, Radboud Universiteit Nijmegen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!