Pieter Lakeman, die in opdracht van het actualiteitenprogramma Netwerk de jaarverslagen bestudeerde van 8 gehandicaptenzorgorganisaties, vindt dat ‘redelijk grote winsten, sinds 2002.’ Tussen 2001 en 2005 is het eigen vermogen van de instellingen met 40% gegroeid.
Grootste winstmakers in 2005:
* ’s Heeren Loo: 11,3 miljoen
* Philadelphia 1,5 miljoen euro
* ASVZ Zuidwest 6 miljoen euro
* De Bruggen 3,8 miljoen euro.
Directeur Chiel Bos van Zorgverzekeraars Nederland noemt het onderzoek van Lakeman ‘gedegen, en de trend fors. “Het is een beetje bizar, je spaart eigen vermogen om risico’s af te dekken, maar er zijn in de AWBZ nauwelijks risico’s.”
Ouder Egbert Schroten (Tepeklooster) in de Netwerk-uitzending: “Het zijn profit-instellingen geworden.”
Het Waarborgfonds stimuleert instellingen om te sparen. Het fonds geeft bankgaranties voor bouwprojecten en verwacht dat een eigen vermogen van 25%.
Aan dat sparen doet Fatima niet mee. Directeur Van Drumpt: “ Wij kunnen niet sparen want wij hebben voornamelijk ernstig of zeer ernstig verstandelijk gehandicapte cliënten.” Fatima heeft een eigen vermogen van 5%, en is dan ook niet aangesloten bij het Waarborgfonds.
Volgens Lakeman leveren de nieuwe richtlijnen voor de vergoeding van huisvestingskosten (per 2002) veel geld op. Daarbij wordt een hogere vergoeding toegekend voor kleinschalige woonvormen. Dat heeft geleid, en leidt nog steeds, tot aankoop, nieuwbouw of verbouw van geschikte panden. Deze nieuwe regeling is winstgevend.
Lakeman verwacht dat instellingen die blijvend winst maken, vennootschapsbelasting moeten betalen.
De bestuurders van de onderzochte ondernemingen verwaarlozen zichzelf niet. Hun inkomen varieert van 166.000 tot 294.000 euro per jaar.
Op www.netwerk.tv kun je de reportage zien, en het rapport van Lakeman lezen, plus de reacties van ouders en werkers uit de gehandicaptenzorg.