Een gestructureerde analyse van het medicijngebruik helpt problemen verminderen en voorkomen bij mensen met een lage intelligentie en gedragsproblemen. Dat schrijven Arlette Eifes (Universiteit Utrecht) en collega's in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied research in intellectual disabilities.
Mensen met een verstandelijk beperking en gedragsproblemen gebruiken vaak meerdere medicijnen tegelijk, met name middelen die invloed uitoefenen op de geest. Dat vergroot het risico op problemen, bijvoorbeeld doordat medicijnen op elkaar inwerken. Door hun onderliggende aandoening zijn die problemen vaak moeilijk waar te nemen.
De onderzoekers wilden weten of een gestructureerde analyse van de medicatie helpt om medicijnproblemen op te sporen, waarna het medicatieplan kan worden aangepast. De gestructureerde analyse wordt al met succes toegepast bij ouderen die ook vaak meerdere medicijnen tegelijk slikken.
Alternatief
De analyse bestaat uit 3 stadia.
Van de 55 patiënten die aan het onderzoek meededen, hadden 44 patiënten gedragsproblemen die aan hun medicijnen konden worden toegeschreven. De meest voorkomende problemen waren voorgeschreven medicijnen waarvoor geen indicatie was en een verkeerde dosering.
Standaard
De analyse leidde tot 102 voorgestelde aanpassingen, waarvan 60% werd uitgevoerd. Een bijkomend voordeel was dat behandelaars zich er meer bewust van werden dat gecombineerde medicijnen problemen kunnen opleveren. De auteurs raden aan de gestructureerde medicatieanalyse standaard uit te voeren bij het behandelen van mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen.
Over het artikel van Eifes en collega's wordt geschreven in het Nederlands tijdschrift voor geneeskunde.
Het artikel zelf is te lezen op de site van het tijdschrift Journal of Applied research in intellectual disabilities