Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mindfulnesstraining voor mensen met een verstandelijke en/of visuele beperking

4 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

Mindfulness voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, kan dat? Hannelies Hokke, werkzaam bij de afdeling psychotherapie van zorginstelling Bartiméus, heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van een voor deze groep aangepaste mindfulnesstraining. Bij het wetenschapsprogramma Radio Swammerdam vertelt ze erover.

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met mindfulness. Je bent je dan volledig bewust van je gedachten, gevoelens en je omgeving in het huidige moment. Je neemt dat aandachtig, zonder te oordelen, in je op. Door met mindfulness bezig te zijn, leer je beter omgaan met bijvoorbeeld stress, depressieve gevoelens en pijn.

Voor mensen die niet kunnen zien, of die moeite hebben om woorden te vinden voor wat ze ervaren, kan mindfulness lastig zijn. Maar met een aangepaste training zijn er goede resultaten te behalen, aldus Hannelies.

Luister het interview met Hannelies op Radio Swammerdam.

Ook Ons Tweede Thuis werkt met Bartiméus samen in het onderzoek naar mindfulness bij mensen met een verstandelijke en/of visuele beperking.  |

Lees meer Klik-artikelen over mindfulness in de verstandelijk gehandicaptenzorg:

Cliënten en zorgmedewerkers vertellen hoe deze levenshouding hun rust en zelfvertrouwen geeft.

Medewerkers van Pameijer vertellen over hun cursus mindfulness voor cliënten.

Er groeit een levendige uitwisseling van ervaringen met mindfulness in de verstandelijk gehandicaptenzorg, zo blijkt uit een rondgang in dit artikel.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!