Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mondzorg ’s Heeren Loo in steeds meer regio’s uitbesteed

28 augustus 2024 Redactie Klik Geen reacties

Na het besluit vorig jaar om de mondzorg voor cliënten uit te besteden, heeft zorgorganisatie ’s Heeren Loo daarvoor inmiddels in verschillende regio’s een externe partij gevonden. Deze mondzorgorganisaties verlenen volgens ’s Heeren Loo de mondzorg zoveel mogelijk op dezelfde wijze en medewerkers krijgen de kans om in de praktijken te blijven werken - twee belangrijke kritiekpunten vorig jaar van mondzorgmedewerkers en ouderverenigingen.

De raad van bestuur van ’s Heeren Loo besloot in de zomer van 2023 om de mondzorg in de regio’s Apeldoorn, Noordoost-Nederland, Ermelo, Gelderland Midden, Zuid en Noord-Holland uit te besteden. Mondzorgverleners bij ’s Heeren Loo en ouderverenigingen Kansplus en EMB Nederland maakten zich grote zorgen om deze uitbesteding, vanwege het verdienmodel van een grote mondzorgpartij en omdat kennis en ervaring met kwetsbare cliënten verloren zou gaan.

Volgens ’s Heeren Loo is met de nieuwe mondzorgpartners zoveel mogelijk geprobeerd de mondzorg op dezelfde manier voort te zetten. ’s Heeren Loo heeft een speciale webpagina met uitleg over de uitbesteding ingericht.

Nieuwe mondzorgpartners
Inmiddels heeft Fresh Unieke Mondzorg (FUM) sinds 1 januari 2024 de mondzorg in de regio Zuid (locaties Geldermalsen en Druten) overgenomen, vanaf 1 april 2024 in Gelderland Midden (locatie Wekerom) en vanaf 1 september 2024 nemen zij de mondzorg in Ermelo over.

In de regio Noordoost-Nederland (locatie Bedum) levert MondzorgPlus de mondzorg sinds 1 februari 2024. ’s Heeren Loo werkt ook al in Zeeland met MondzorgPlus samen.

Voor de regio’s Den Helder en Noordwest-Nederland (praktijk Julianadorp) heeft ’s Heeren Loo deze zomer een intentieverklaring getekend met Vogellanden, dat zij de mondzorg van de praktijk in Julianadorp vanaf 1 januari 2025 overneem. Dit gebeurt vanuit het Centrum Bijzondere Tandheelkunde Noord-Holland in Heerhugowaard, op de locatie Julianadorp.

Afra Budding (manager behandeling Julianadorp): “De praktijk in Julianadorp had de erkenning van een centrum voor bijzondere tandheelkunde (CBT). Vogellanden heeft dat ook. Met deze uitbesteding kunnen we een CBT blijven. Daar zijn wij als praktijk heel blij mee.”

FUM, MondzorgPlus en Vogellanden verlenen de mondzorg volgens 's Heeren Loo zoveel mogelijk zoals cliënten gewend zijn. Zo zouden bijvoorbeeld behandelruimtes hetzelfde blijven en medewerkers de kans krijgen om in de praktijken te blijven werken.

Ook voor de uitbesteding van de mondzorg in Apeldoorn voert de directie van Advisium gesprekken met mondzorgorganisaties, maar daarover is nog geen besluit genomen.

Kritiek
De praktijk moet uitwijzen of de nieuwe mondzorg ook gevolgen heeft voor de daadwerkelijke zorg. Nannie Kruissel van vereniging Kansplus en Geert Benjamins van vereniging EMB Nederland, beiden ouders van kinderen met een verstandelijke beperking, uitten daarover in een brief eerder hun zorgen.

“Wij vrezen dat een externe partij die winst wil maken de duur van het tandartsbezoek zo veel mogelijk zal trachten te beperken. Ook vermeldenswaardig is dat deze ketens zodra het ingewikkeld wordt, doorsturen naar de specialistische centra waardoor daar weer lange wachtlijsten ontstaan met onnodig leed en wellicht pijn tot gevolg.” De belangenverenigingen van vertegenwoordigers van mensen met een verstandelijke beperking riepen zorgkantoren en zorgverzekeraars alert te zijn op deze ongewenste zaken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!