Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Muzikanten met een verstandelijke beperking gezocht voor band

16 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

Voor het project ‘Samen muziek maken’ van ABCDate en ABCMaatje is stichting Leer zelf online op zoek naar mensen met een verstandelijke beperking die altijd al een rock- of een popband hebben willen spelen. Ervaring is niet vereist.

Het ABCDate-platform bestaat uit een app, website en tientallen evenementen. Op verzoek van de deelnemers voegen de makers hier nu ook muziek aan toe. Samen met muziekschool Ready To Play is er een plan gemaakt voor een bandcoaching met een aansluitend meezingfeest in Den Haag.

De stichting start in september, waarbij bandcoachtes onder het motto ‘In iedereen schuilt een popster’ op een laagdrempelige manier de muzikant in 20 mensen met een verstandelijke beperking naar boven halen. Het doel is om twee bands te formeren die na het nodige teamwerk binnen een dagdeel een eenvoudig nummer voor elkaar en een publiek kunnen spelen.

Bij ontvangst maken alle deelnemers kennis met de bandcoaches en diverse instrumenten door middel van een korte demonstratie. Wanneer iedereen zijn favoriete rol als zanger(es), drummer, (bas)gitarist of toetsenist gekozen heeft, worden de bands samengesteld.

Optreden
Iedere band duikt vervolgens samen met een bandcoach de oefenruimte in en gaat gezamenlijk aan de slag om een bekend nummer uit de top 100 aller tijden in te studeren. Gedurende de hele dag zijn er onderzoekers van Leer Zelf Online aanwezig om te kijken of de gekozen vorm van bandcoaching voldoet en of de twee gevormde bands eventueel willen en kunnen repeteren en optreden.

Als dit is gelukt mogen de bands twee maanden later optreden op het grote ABCDate meezingfeest voor 250 deelnemers in Den Haag. Dit is een interactief evenement waar iedereen met en zonder beperking op het podium mag meespelen.  |

Wil je meer weten of meedoen met dit project? Neem dan contact op met projectleider Maartje Böke via leerzelfonline.nl/contact/. Of lees meer op leerzelfonline.nl/actueel/278/samen-muziek-maken

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!