Bij agressie tegen een zorgverlener moet na het incident altijd snel actie volgen, ook als de agressie te maken heeft met het ziektebeeld van de cliënt. Dat is de gezamenlijke boodschap van werkgevers en vakbonden via het project Veilig werken in de zorg. Werkgevers en werknemers realiseren zich dat het niet altijd zin heeft de cliënt aan te spreken als de agressie samenhangt met zijn ziektebeeld.
De zorginstelling moet proberen het gedrag van de cliënt op een andere manier te veranderen. Maar als de cliënt wel aanspreekbaar is op zijn agressieve gedrag, dan moet dat ook snel gebeuren, eventueel door aangifte te doen of schade te verhalen. Actie kan het best plaatsvinden binnen 48 uur na het incident, want dan zijn cliënten over het algemeen nog goed bewust van hun gedrag.
Veilige plek
Het project 'Veilig werken in de zorg' pleit voor snelle actie. "De werkgever geeft daarmee aan dat hij een veilige plek wil voor personeel én zijn cliënten. Medewerkers voelen zich beter begrepen en ook voor de cliënt is het belangrijk. Die weet dat er een grens is aan agressie die nooit zomaar kan worden overschreden." Welke actie moet volgen verschilt per persoon. "Eenduidigheid en duidelijkheid zijn wel de toverwoorden. Het bewaken van grenzen mislukt als de ene zorgverlener de grens trekt en een ander het gedrag goedpraat."
Ontoelaatbaar
Medewerkers kunnen aan de hand van een Agressiewijzer gezamenlijk bepalen wat ontoelaatbaar gedrag is en hoe ze het kunnen stoppen. En instellingen moeten de mogelijkheden bieden om aangifte te doen, dat maakt andere maatregelen effectiever volgens het project. Als laatste stap in het traject kan de werknemer samen met leidinggevenden en collega's zijn eigen positie ten opzichte van deze cliënt of patiënt bekijken. Na elk ernstig incident moet er ook worden stilstaan bij de vraag of de huidige hulpverlener nog steeds de aangewezen persoon is om de behandeling of begeleiding voor te zetten bij deze cliënt.
Lees meer op de site van vakbond Cnv