Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nachtzorg ’s Heeren Loo voor Zeeland uitgeluisterd in Noordwijk

11 september 2024 Redactie Klik Geen reacties

De beluistercentrale van ’s Heeren Loo-locatie Willem van den Bergh in Noordwijk doet sinds september de nachtzorg op afstand voor nieuwe woonkernen in de provincie Zeeland. Via onder meer uitluisterapparatuur en cameratoezicht houden zij de cliënten in de gaten tijdens de nacht.

Op LinkedIn geeft ’s Heeren Loo meer uitleg over de aanpak. Als de centralisten van de beluistercentale signalen krijgen dat een bewoner wakker is geschrokken of bijvoorbeeld een insult heeft, nemen zij contact op met de nachtmedewerkers in Zeeland, die dichtbij de woonlocatie zitten. Zo kunnen zij desgewenst snel in actie komen.

’s Heeren Loo verwijst naar een filmpje op YouTube over deze vorm van nachtzorg, waarin bewoners, verwanten, nachtwachten en centralisten aan het woord komen. Een verwant vergelijkt de uitluistercentrale in Noordwijk met 112. Dat is immers ook een centrale, waar alle noodoproepen binnenkomen, ongeacht waar je in Nederland vandaan belt. Zij schakelen de dichtstbijzijnde hulp in, net zoals ’s Heeren Loo dat in Zeeland doet.

Toch blijft nachtzorg via een uitluistercentrale voor wat weerstand zorgen bij met name naasten, zo reageert een moeder op het bericht op Facebook: “Als ouder heb ik natuurlijk gewoon liever een slapende menselijke begeleider in de buurt of in de woning, die ook ‘s nachts zorg levert als dat nodig is. Ik vraag me altijd af: hoe zou je dit zelf vinden. Als bewoner of als ouder van. Uiteindelijk is dit ook een kostenkwestie keuze.”

Klik schreef eerder over zorgorganisatie Tragel in Zeeland, waar in 2019 al werd besloten om bewoners ’s nachts uit te luisteren vanuit Centrale 24 in Eindhoven. Dit besluit is enkele jaren later weer teruggedraaid.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!