De Werkkamer (een samenwerkingsproject van de Stichting van de arbeid en de Vereniging van Nederlandse gemeenten) pleit ervoor om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs meteen op te nemen in het doelgroepenregister voor de 125.000 extra banen die het bedrijfsleven en de overheid de komende jaren moeten creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zou betekenen dat leerlingen met een beperking niet eerst naar het gemeenteloket hoeven te gaan om vervolgens bij het Uwv een indicatie te krijgen om in het doelgroepenregister te mogen worden opgenomen.
Minimumloon
Volgens werkgevers en werknemers en de Vereniging Nederlandse gemeenten zullen verreweg de meeste leerlingen uit beide schoolsoorten niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Dan is een indicatiestelling overbodig en belastend voor hen. Voor degenen die wel meer dan het minimumloon kunnen verdienen (en die daardoor niet tot de doelgroep van de banenafspraak behoren) wordt dat wel duidelijk als ze een werkplek krijgen, omdat de loonwaarde dan moet worden gemeten.
Zonder tussenkomst
De Werkkamer is verder van mening dat een kandidaat voor een werkplek ook zelf rechtstreeks naar het Uwv moet kunnen gaan – zonder tussenkomst van de gemeente – voor een indicatie. Gemeenten worden opgeroepen om kandidaten voor het doelgroepenregister meteen naar het Uwv te sturen en niet af te wachten tot er een werkplek beschikbaar is. Werkgevers moeten altijd kunnen nagaan of iemand tot de doelgroep wordt gerekend, ook als ze zelf iemand zonder tussenkomst van Uwv of gemeente aan het werk willen helpen.
Aanpassingen
Met deze aanpassingen hoopt de Werkkamer dat het doelgroepenregister beter wordt gevuld, met het uiteindelijke doel om 125.000 extra mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.