Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Netflixserie over advocate met autisme

21 december 2022 Door de redactie Geen reacties

Als je veel Netflix kijkt, heb je deze Zuid-Koreaanse serie misschien al ontdekt: Extraordinary Attorney Woo. In de hoofdrol: een briljant advocate met autisme die alles anders doet dan anderen. In de afleveringen komen veel thema’s aan bod die met het hebben van een beperking te maken hebben.

Het eerste seizoen van de serie telt 16 afleveringen en draait om Woo Young-woo, nieuweling bij een topadvocatenkantoor. Ze is superintelligent en wordt daarom binnengehaald bij het advocatenkantoor. Dat ze autisme heeft, is voor de ceo van het kantoor niet relevant. Woo is aangenomen omdat ze als beste van haar groep is afgestudeerd aan de meest prestigieuze universiteit van Zuid-Korea.

De serie volgt Woo terwijl ze haar buitengewone geheugen en intellect gebruikt om oplossingen te vinden voor vraagstukken, waar haar collega’s niet in slagen. Het gaat daarbij om ingewikkelde maatschappelijke kwesties, waarin de thema's ongelijkheid en het hebben van een beperking ook terugkomen. Zoals de zaak van twee broers, waarvan een met een verstandelijke beperking die zijn broer zou hebben vermoord. Een andere zaak gaat over een man die de cel in moet voor misbruik van een gehandicapte vrouw.

Stigma
Tegelijkertijd gaat het ook over de andere manier van communiceren van Woo en wat dit van haar en haar omgeving vraagt om mee om te gaan. Dat juist een Zuid-Koreaanse maatschappij een serie over een autistische advocaat maakt, is opmerkelijk. In het Aziatische land blijken mensen met een beperking nog erg gestigmatiseerd te worden, en vaak ‘verstopt’ gehouden voor de buitenwereld. Veel ouders van kinderen met een autismespectrumstoornis zijn geëmigreerd, zodat hun kind met autisme betere ondersteuning kan krijgen.

Langzaamaan verschuift de publieke opinie en wordt op een meer menselijke manier naar mensen met autisme gekeken. De serie is in Zuid-Korea bijzonder populair en kreeg er hoge ratings op de IMDB. In diverse (buitenlandse) media, waaronder Polygon, hebben meerdere mensen met autisme gereageerd op de serie.

Nee, inderdaad, niet iedereen met autisme is heel intelligent en autisme kan zich op vele manieren openbaren. Het heet niet voor niets tegenwoordig een stoornis op het autismespectrum, wat de breedheid al aangeeft. Maar de geïnterviewden herkennen gebaren, signalen en gewoontes die Woo heeft. De actrice heeft zelf geen autisme, maar heeft zich duidelijk goed op haar rol voorbereid.

Aanrader om te kijken tijdens de lange winteravonden. Te zien op Netflix.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!