Niemand weet zich raad met de 27-jarige Daphne, die een verstandelijke beperking en autisme heeft en in een ggz-instelling verblijft. Daar zit ze regelmatig in de isoleercel. Haar moeder vertelt in dagblad Trouw dat ze inmiddels alle instanties wel heeft benaderd om de juiste zorg te vinden voor haar dochter. | Foto uit archief Emergis, niet van Daphne
Al zeven jaar wordt de verstandelijk beperkte dochter van Arja Boogaard geregeld in isolement geplaatst. “Ze vraagt waarom we haar geen spuitje geven, als niemand haar wil hebben,” zegt Arja in dagblad Trouw.
Daphne heeft klassiek autisme en een ‘disharmonisch ontwikkelingsprofiel’: van buiten lijkt ze volwassen, maar sociaal-emotioneel functioneert ze als een driejarige. Ze begrijpt niet wat hulpverleners tegen haar zeggen en past niet in de ggz, die gericht is op eigen inbreng en veel communicatie, legt haar moeder uit in Trouw.
Haar gedrag is volgens de instelling gevaarlijk, zegt ze. Daphne beschadigt haar eigen lichaam en wordt uit angst daarvoor gesepareerd. Arja: “Soms met zes man tegelijk en zo hardhandig dat ze er blauwe plekken, schrammen en bulten aan overhoudt.”
Emergis erkent in Trouw dat het personeel sommige patiënten met een verstandelijke beperking of ernstige gedragsproblemen niet de zorg kan bieden die ze nodig hebben en dat er wachtlijsten zijn bij gespecialiseerde instellingen.
Het Centrum van Consultatie en Expertise (CCE) herkent dat mensen met bijvoorbeeld een disharmonisch ontwikkelingsprofiel tussen wal en schip raken. Ze passen niet in het hokje van de psychiatrie, maar ook niet goed in die van de gehandicaptenzorg. |
Lees het hele artikel over Daphne in Trouw