Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuw academisch centrum voor epilepsie

27 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

Onlangs is het Academisch centrum voor epileptologie (Ace) gestart, een samenwerking tussen Kempenhaeghe en het Universitair medisch centrum in Maastricht. Doel van de samenwerking is diagnostiek en behandeling van epilepsie te verbeteren, om de grote groep kinderen en volwassenen met een moeilijk te behandelen vorm van epilepsie verder te kunnen helpen.

Epilepsie is een neurologische aandoening; 1 op 150 mensen heeft epilepsie, jaarlijks komen er in Nederland 6.000 nieuwe patiënten bij. Hoewel epilepsie binnen de neurologie veelal wordt beschouwd als een goed te behandelen aandoening, blijft een derde van de patiënten kampen met epilepsieaanvallen die het dagelijks leven aanzienlijk belemmeren. Epileptische aanvallen verschillen in vorm, hevigheid, duur en frequentie, afhankelijk van de plek in de hersenen waar de aanval zich voordoet.

Hoogwaardige patiëntenzorg
Het is voor het eerst dat een derdelijnscentrum en een academisch ziekenhuis een dergelijke gezamenlijke organisatie oprichten. De voordelen van de samenwerking zijn groot, zo lichten de neurologen Anton de Louw en Robert van Oostenbrugge toe. Samen vormen zij de medische directie van het nieuwe centrum.

"Goed wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en kennisoverdracht stimuleren hoogwaardige patiëntenzorg en zorgvernieuwing. Andersom zijn goed onderzoek en onderwijs alleen mogelijk als er goede klinische voorzieningen zijn. De onderlinge lijnen zijn nu korter waardoor we efficiënter en effectiever kunnen werken. Dat maakt de kennis, ervaring en faciliteiten van beide organisaties gemakkelijker toegankelijk voor verwijzers, patiënten en wetenschappers." aldus Van Oostenbrugge.

Kostenbesparing
"Daarbij komt dat de bundeling kan leiden tot kostenbesparing bij dure vormen van diagnostiek, zoals genetisch onderzoek, en bij dure behandelingen zoals epilepsiechirurgie of neuromodulatie," vult De Louw aan. "Kennis uit wetenschappelijk onderzoek kan sneller worden toegepast in de praktijk. En de praktijk levert onderzoeksvragen op. Ook biedt het Academisch centrum voor epileptologie een bijzondere werkplek binnen de opleiding tot neuroloog. Dit kan meer artsen–in-opleiding er toe aan zetten zich te specialiseren in epilepsie; dat is nog steeds nodig."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!