Het Epilepsiefonds verstrekt bijna 200.000 euro voor onderzoek naar het voorspellen van het effect van epilepsiemedicatie. Onderzoekspartners Radboudumc, Kempenhaeghe en Maastricht Umc+ bekijken daarbij of een ‘minibrein’ op chip medicatie kan personaliseren.
Mensen met epilepsie zijn afhankelijk van medicijnen om hun ziekte onder controle te houden. Het duurt vaak enige tijd voor ze op een juiste dosering zitten van het voor hen beste anti-epilepticum. , met alle vervelende gevolgen van dien.
Het onderzoek waar Radboudumc, epilepsiecentrum Kempenhaeghe en Maastricht Umc+ zich op richten kan een grote verandering in dit proces teweegbrengen. Moleculair neurobioloog Nael Nadif Kasri van het Radbouwumc legt uit: “Van een patiënt worden wat bloedcellen afgenomen. Die bloedcellen veranderen wij in stamcellen en van die stamcellen maken we vervolgens zenuwcellen. Plaats je die zenuwcellen op een chip, dan kun je de activiteit aflezen van een klein, maar persoonlijk patiëntenzenuwcellennetwerkje.”
Vervolgens kunnen de onderzoekers verschillende medicijnen op dit ‘minibrein’ testen, dus zonder de patiënt er zelf mee te belasten. Dat is een groot voordeel. Want aan de huidige manier van medicatie afstemmen (‘gissen en missen’) kleven grote nadelen:
Vooral dat laatste punt is belangrijk. Epilepsie bij kinderen kan hen bedreigen in hun ontwikkeling. Hoe eerder de ziekte onder controle is, des te groter de kansen zijn op een zo normaal mogelijke ontwikkeling.
Het onderzoek moet daarom ook meer inzicht geven in het ontstaan van verschillen in ontwikkeling en de ernst van epilepsie bij kinderen met een dna-fout in hetzelfde gen, aldus de onderzoekers.