Met een nieuw verkort traject van 10 lesdagen in 20 weken biedt zorgorganisatie De Raphaëlstichting (nieuwe) medewerkers de mogelijkheid om een officieel erkend mbo-certificaat te behalen, waarmee zij meteen kunnen werken als gecertificeerd begeleider in de gehandicaptenzorg. De stichting ontwikkelde samen met onderwijsaanbieders Vonk en Regio College dit traject ‘Individuele ondersteuning en zorg in de maatschappelijke zorg’ op mbo niveau 3.
Begin september ging het leertraject officieel van start op de locatie Scorlewald in Schoorl van de Raphaelstichting. Hierbij maakten studenten kennis met het programma van de komende periode. Het traject strekt zich uit over een periode van 20 weken, met 10 lesdagen, een presentatie van het portfolio en tot slot in mei 2024 de certificaatuitreiking.
Instroomeisen
De minimale instroom eis is mbo-2 werk/denkniveau. Heeft iemand geen diploma, dan kan er een capaciteitentest worden gemaakt. In overleg met de werkgever wordt iemand op basis daarvan wel of niet geplaatst.
Lesprogramma
De eerste lichting studenten had vooraf een talentscan ingevuld om hun sterke punten en behoefte aan begeleiding te ontdekken. Op basis van een intakegesprek is geprobeerd het lesprogramma zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de leerbehoeften van de studenten en wat deze nodig hebben om op niveau 3 bij en om te scholen. Hierbij is er ook speciale aandacht voor degenen die lang niet naar school zijn geweest of minder computervaardig zijn.
Voor het certificaat zijn geen vakken zoals rekenen, Nederlands en burgerschap vereist, om het aantrekkelijk te maken voor deelnemers met verschillende achtergronden. Dat is volgens de Raphaëlstichting terug te zien in de gemengde klas die van start is gegaan:
Er zijn studenten die al enkele jaren in de zorg werken, maar ook studenten zonder een diploma. Of studenten die wel in het bezit zijn van een mbo- of hbo-diploma en via deze route een carrièreswitch maken naar de gehandicaptenzorg. |