Jeugd met een licht verstandelijke beperking (lvb) kampt drie tot vier keer vaker dan gemiddeld met psychische problematiek. Reguliere behandelingen binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie sluit vaak niet goed aan bij hun niveau. Daarom starten ggz-instelling Jonx en lvb-expertisecentrum Reik per 1 oktober samen de orthopsychiatrische jeugdpoli Timp in de provincie Groningen.
Al eerder startte Reik in Friesland zo'n specialistische jeugdpoli samen met ggz-instelling Kinnik, genaamd Mear. Met ook een tweede poli in Groningen in samenwerking met Jonx willen de zorgorganisaties ook daar voorkomen dat kinderen en jongeren met een lvb niet langer tussen wal en schip vallen als zij psychiatrische hulp nodig hebben.
Timp is een Groningse uitdrukking voor 'punt': een punt zetten en vanaf daar verder gaan. Daar moet ook de nieuwe jeugdpoli voor staan, omdat het gezinnen betreft die vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Hun kind heeft moeilijkheden op school, in de sociale omgang en vaak ook thuis, maar heeft dat nu te maken met het beneden gemiddelde IQ of met de (vermoedde) psychische stoornis? En hoe is de wisselwerking tussen beide? Timp (h)erkent een lvb, stelt een diagnose en maakt een psychiatrisch behandelplan dat volledig is vertaald naar jeugd met een licht verstandelijke beperking. Zodat deze kinderen en jongeren weer echt verder kunnen.
Zie ook www.verdermettimp.nl