Zorgorganisatie Trajectum opent woensdag 21 oktober in Rekken (Gelderland) een nieuwe kliniek voor cliënten met lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Een groot deel van de cliënten heeft behalve een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen ook een forensische (strafrechterlijke) achtergrond.
De opening van het klinisch orthopedagogisch behandelcentrum (Obc) Berkelland in Rekken is bedoeld om deze kwetsbare doelgroep specialistische zorg te bieden. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte om extra cliënten met een veroordeling op te nemen.
Stabilisatie
Mensen met ernstige gedragsproblemen en een lichte verstandelijke beperking zijn volgens Trajectum gebaat bij een orthopedagogische benadering. Om het zelfstandig functioneren en kwaliteit van leven van deze cliënten te bevorderen, is er veel aandacht voor stabilisatie, observatie, diagnostiek en ontwikkeling.
Omdat de overgang naar zelfstandig functioneren niet vanzelf gaat, behandelt het nieuwe orthopedagogisch behandelcentrum de cliënten multidisciplinair. Cliënten doorlopen een behandeling van vijf fasen die op elkaar aansluiten.
Leerroute
De leerroute van Trajectum verloopt stapsgewijs: de eerste fase tot en met derde fase staan in het teken van observeren, deelnemen en presteren. Dit is de start van de klinische zorg. De vierde fase is die van resocialiseren. De vijfde en laatste fase is de nazorgfase waarin de begeleiding in een minder gesloten voorziening plaatsvindt.
“Met behulp van onze behandelprogramma’s, is er oog voor de specifieke problematiek en het Iq van onze cliënten. Wij proberen op deze manier veelal om agressie bij cliënten te verminderen en toe te werken naar een toekomst zonder verslaving of het plegen van delicten,” vertelt Jolande Sak, sectormanager van OBC Berkelland.