Vaktherapie (voorheen meestal creatieve therapie genoemd) is volop in beweging. Dat blijkt onder meer uit de benoeming van Susan van Hooren tot bijzonder hoogleraar Vaktherapie aan de Open Universiteit. Het is binnen Nederland de eerste leerstoel die kijkt naar de werking en effectiviteit van vaktherapie, die vooral gebruikt wordt in de behandeling en ondersteuning van mensen met psychische klachten.
Wetenschappelijke onderbouwing van de werking en effectiviteit van vaktherapeutische interventies is er nog niet, maar blijkt wel zeer noodzakelijk. In 2015 gaf minister Edith Schippers van Vws aan dat vaktherapie onderdeel zal blijven van verzekerde zorg, maar dat daarvoor wel in 2020 de potentiële effecten van deze therapievorm moeten zijn aangetoond met onderzoek. Daarom hebben de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool, waar Van Hooren al de functie bekleedt van lector Kennisontwikkeling Vaktherapieën, nauw samengewerkt voor het instellen van de leerstoel.
Onderzoek
De nieuwe leerstoel gaat tweeledig onderzoek doen:
Wat is vaktherapie?
Vaktherapie wordt gebruikt bij de behandeling en ondersteuning van mensen met psychische klachten. De vorm is vooral non-verbaal en ervaringsgericht, spreken is ondergeschikt. De therapeuten werken met bijvoorbeeld beeldende en muzikale interventies, of met dans of drama.
Binnen dit vakgebied speelt Susan Van Hooren al jaren een belangrijke rol. Zo ging ze in 2012 aan de slag als lector Kennisontwikkeling Vaktherapieën bij Zuyd Hogeschool. Daarnaast geeft ze leiding aan de begin dit jaar opgerichte Coöperatie KenVaK, een landelijk kennisnetwerk van zeven hogescholen op het gebied van Vaktherapieën, waar ook veel onderzoek plaatsvindt.
De benoeming van Susan van Hooren als bijzonder hoogleraar Vaktherapie gebeurde niet voor niets afgelopen week, want van 2 t/m 8 oktober vond in Nederland de Week van de Vaktherapie plaats. |
Lees meer ervaringsverhalen en artikelen in de Klik Kennispocket Verstandelijke beperking & Alternatieve zorg.