Het staat volop in de belangstelling: een gezonde leefstijl, met voldoende aandacht voor beweging. Dat geldt ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Onderzoeksgroep Sterker op Eigen Benen heeft een methode ontwikkeld om deze groep tot beweging aan te sporen: Dromen, ontdekken en doen!
De methode moet ervoor zorgen dat bewegen onderdeel van het dagelijkse leven wordt voor mensen met een verstandelijke beperking. Eigen regie, motivatie en steun vanuit de omgeving staan centraal.
Bewegen is goed voor de gezondheid en een mooie manier om mensen te ontmoeten. En je hoeft er heus niet voor naar een sportschool of zo. Stap maar eens een halte eerder uit als je met de bus reist, en loop het laatste stuk. Ook dat telt mee.
Beweegposter en weekplanner
Bij de methode horen verschillende hulpmiddelen die cliënten, maar ook begeleiders, familie en vrijwilligers kunnen gebruiken:
Beide zijn te downloaden vanaf de site van het Kennisplein Gehandicaptensector.
Deelnemers kunnen gebruikmaken van pictogrammen die al aangeven dat meer bewegen in kleine dingen zit: stofzuigen, de tuin wieden, een stuk fietsen, wat vaker de trap nemen. Daarmee is de boodschap ook: je kunt er gewoon elke dag mee beginnen.
Specifiek voor begeleiders is er een handreiking met uitleg over de Beweegposter en Weekplanner in twee versies: voor zorginstellingen en voor ambulante begeleiding.
Winactie
Om begeleiders en cliënten een extra stimulans te geven is er een winactie gekoppeld aan de methode. Hierin speelt de hashtag #ikbenff de hoofdrol. Wie kans wil maken op een stappenteller met de papieren versies van de hulpmiddelen moet de volgende zin afmaken: #ikbenff... Die post je samen met een foto van jouw cliënt, ouder, vrijwilliger, familielid op social media of je stuurt het door naar info@kennispleingehandicaptensector.nl. Doe dit voor 23 februari. De honderd leukste en origineelste inzendingen winnen.
Onderzoek
Aan de methode werkten onderzoekers van de academische werkplaats Sterker op Eigen Benen. Hierin zitten onderzoekers van de afdeling Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking van het Radboudumc en betrokkenen van negen zorgorganisaties. Stichting SPZ stelde via het Kennisplein Gehandicaptensector een subsidie beschikbaar. |