Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Nieuwe studie verstandelijk gehandicaptenzorg voor huisartsen

12 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Steeds vaker heeft de huisarts te maken met patiënten met een (lichte) verstandelijke beperking. Deze kwetsbare groep patiënten vraagt om specifieke kennis. Het Nederlands huisartsen genootschap (Nhg) en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc ontwikkelden hiervoor een nieuwe nascholing. De inschrijving voor de eerste leergang is geopend.

Mensen met een (lichte) verstandelijke beperking wonen steeds minder in zorginstellingen en steeds meer midden in de samenleving. Daar maken ze gebruik van reguliere huisartsenzorg. De huisarts is, ook voor deze kwetsbare groep, de eerste toegangspoort tot de gezondheidszorg. Maar de huisarts is vaak niet voldoende toegerust om deze specifieke zorg zo optimaal mogelijk te bieden.

Vanwege de grote behoefte aan bijscholing is de nieuwe Nhg-leergang Eerstelijnszorg ontwikkeld, die praktische en actuele kennis en vaardigheden wil bieden, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. In de studie wordt onder andere ingegaan op medisch-inhoudelijk handelen, communicatie, samenwerking, professioneel gedrag en praktijkorganisatie voor de medische zorg voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking. Daarnaast worden specifieke onderwerpen zoals epilepsie en gedragsproblemen behandeld.

De eerste leergang start op 8 oktober 2015. Hiervoor is de inschrijving inmiddels geopend. Inschrijven of meer informatie via Tessa Vocke, telefoon 030 282 35 59 of scholing@nhg.org, of met Liesbeth van der Jagt, via l.vanderjagt@nhg.org.

De leergang is mede mogelijk door de financiering van het expertisecentrum Advisium van de 's Heeren Loo Zorggroep.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!