Amerpoort start in februari 2016 met een intensieve training voor (startende) gezinscoaches. In een periode van negen maanden krijgen deze gezinscoaches een methodische grondslag voor het werken in kwetsbare gezinnen waarbij de ouders een verstandelijke beperking hebben.
Gedragsdeskundige Ans de Jong en trainer over de aanleiding van de leergang: “Vanuit Amerpoort vinden we dat een extra opleiding nodig is om ouders met een verstandelijke beperking te begeleiden. Er is steeds meer vraag naar onze gezinscoaching. Met deze leergang kunnen we niet alleen startende gezinscoaches van Amerpoort trainen, maar kunnen we onze kennis en expertise delen met andere gezinscoaches in de regio.”
Competenties
Alle competenties die nodig zijn voor het uitvoeren van de taak als gezinscoach worden getraind. Want een gezinscoach moet ouders kunnen begeleiden bij opvoeding, maar ook bij persoonlijke problemen. Of ondersteunen in relaties met familie of vrienden of contact met instanties.
En de gezinscoach moet bovenal zichzelf goed kennen, goed kunnen aansluiten bij het gezin en kunnen omgaan met dilemma’s. De gezinscoach werkt samen met het persoonlijke netwerk en het netwerk van professionele ondersteuners.
Reflectie
Een ervaren collega gezinscoach begeleidt de deelnemer op de werkvloer tijdens de leergang. Deelnemers krijgen (individuele) supervisie van een gedragskundige van Amerpoort waarbij wordt stilgestaan bij de eigen persoonlijke ontwikkeling als gezinscoach en reflectie op het handelen in het werken in kwetsbare gezinnen. Aan de hand van casuïstiek en opdrachten is er reflectie op de beroepspraktijk en de deelnemer als professional.
Amerpoort werkt in deze leergang onder andere vanuit de handreiking Goed genoeg opvoederschap voor ondersteuning van ouders met een verstandelijke beperking. Extra aandacht gaat naar de methodische kant van het beroep; systeemgericht handelen en werken volgens de richtlijnen van Jeugdzorg. De leergang is geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Meer informatie
De leergang begint op donderdag 11 februari in Amersfoort, omvat tien bijeenkomsten en wordt afgesloten met een eindopdracht. Trainers zijn Hester de Boer (De Hof opleidingen) en Ans de Jong (gedragsdeskundige en systeemtherapeut Amerpoort). Meer informatie is te vinden op www.ilearn.amerpoort.nl.